Takmičenje polaznika mekteba u učenju Kur'ana napamet

Hh

Učenje Kur'ana je uvijek bila privilegija i poslastica, a kada u tome učestvuju naši najmlađi, takva aktivnost postaje prvorazredni događaj u svakoj sredini. Tako je prvog dana nove 2021. godine u Hamzi-begovoj džamiji u Sanskom Mostu upriličeno takmičenje mektebskih polaznika u učenju napamet sure En-Nebe' (Vijest) u organizaciji Medžlisa IZ Sanski Most.

Ovo je treće po redu takmičenje ovakve vrste, a glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić nam pojašnjava šta je sve bio motiv organizatora za ovu poticajnu i korisnu aktivnost. On je iskazao dobrodošlicu gostima i svim prisutnima, kazavši kako ova svečanost lagano postaje lijepa tradicionalna, ponajviše zahvaljujući vrijednoj djeci i njihovim muallimima. Djeci je na samom početku poručio kako su svi oni večeras istinski pobjednici i da smo zbog njih večeras svi ponosni.

 

"Kada smo razmišljali o nekom hajirli skupu koji će biti dodatni motiv za okupljanje vjernika u džamiji, došli smo do ideje da organiziramo takmičenje učača Kur'ana mektebskog uzrasta koji će naučiti neku suru napamet i predstaviti se pred komisijom, roditeljima i džematlijama u džamiji. Ovakva aktivnost je bila dobro primljena u široj zajednici, što se može primijetiti na brojnosti i prisustvu velikog broja naših džematlija, te kroz nagrade koje pripremimo kandidatima. Sretni smo što ova aktivnost svaki put dobije na dodatnom značaju i što laganim koracima postaje jedna lijepa tradicija našeg grada." - poručio je Mirza-ef. Žerić.

U takmičarskom i svečanom ambijentu takmičari su podijeljeni u dvije kategorije (stariji i mlađi uzrast), takmičari su pomenutu suru učili pred komisijom u sastavu: hafiz Suad ef. Šahinović iz Cazina i hafiz mr. Amir ef. Mahić iz Kozarca.

Svojim prisustvom ovu svečanost je uveličao muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, koji se prisutnim vjernicima obratio izuzetno nadahnutim vaz-i nasihatom u kojem je govorio o porukama ove kur'anske sure. Muftija Kudić je čestitao rukovodstvu Medžlisa na ustrajnosti u ovom plemenitom projektu u kojem je 27 djece, ali i njihovih roditelja i ukućana, imalo priliku da se u proteklom periodu intenzivnije druži sa Kur'anom Časnim.

Posebno je čestitao muallimima koji su radili sa svojom djecom pripremajući ih za ovo takmičenje, te izrazio oduševljenje kvalitetom učenja Kur'ana kod svih polaznika.

Jedan od najuspješnijih muallima čiji su polaznici ostvarili najbolje rezultate je i Senad-ef. Omić, imam džemata Zdena, koji nam je kazao koliko poticajno djeluju ovakva takmičenja na muallima i koliko znači muallimu uspjeh njegovih polaznika

"Cilj ovog takmičenja je dodatno druženje polaznika mekteba sa Kur'anom Časnim. S obzirom da se radi o fakultativnoj aktivnosti, potrebno je dodatno motivisati polaznike da nauče određenu suru i da je na najbolji način i prouče pred komisijom. Za uspjeh je neophodno raditi s njima, te ih motivisati i ohrabriti. Još kada njih petoro nauče suru napamet, kada na samom takmičenju zauzmu prva mjesta, naravno da je taj rezultat i meni kao muallimu najljepša i najbolja satisfakcija i motivacija." - poručio je Senad-ef. Omić

 

Pobjednici u mlađem uzrastu su bili:

1. Zahirović Aiša iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);

2. Omić Harun iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);

3. Žerić Merjema, iz džemata Kruhari-Jezernice (muallim Mirza ef. Žerić);

4. Batić Tarik, iz džemata Gorice (muallim Amel ef. Kudić).

 

Pobjednici starijeg uzrasta su bili:

 

1. Zahirović Nura, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);

2. Hasić Emir, iz džemata Čaplje (muallim Ibrahim ef. Hasić);

3. Omić Iman, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);

4. Krupić Davud, OŠ „5. oktobar“ (muallima Džemila Grahović).

 

Čestitamo svima onima koji potpisuju organizaciju ovog takmičenja, posebno djeci učesnicima, njihovim roditeljima i muallimima, te Medžlisu IZ Sanski Most što su još jednom potvrdili da su ispravno postupili kada su prije tri godine pokrenuli ovakav jedan projekat koji će svake godine biti bolji, kvalitetniji i bogatiji sa učesnicima, nagradama i kvalitetnim učačima Kur'ana Časnog iz reda polaznika naših mekteba.