Talentovana djeca u migrantskim centrima Sedra i Bira

Svoje dane u privremenom prihvatnom centru Sedra kod Bihaća mlada sirijska umjetnica Hena najradije provodi u “Kutku za tinejdžere” koji je omogućilo partnerstvo UNICEF-a BiH, Udruženja “Žene sa une” i organizacije “Save The Children”.

Volim slikati razne motive, zavisno od raspoloženja. Slikam od svoje sedme godine, i najljepše se osjećam dok slikam. Voljela bih završiti školu i studirati umjetnost, postati poznata umjetnica i izlagati svoje radove”, kaže nam 18-godišnja Hena čiji radovi, skupa s radovima drugih mladih umjetnica i umjetnika stoje izloženi na zidu “Kutka” čineći od njega i svojevrsnu galeriju.

Radove koji ovdje nastaju izložimo, a posjetitelji iz raznih delegacija ih mogu kupiti po simboličnoj cijeni, i od skupljenih sredstava kupimo dodatni materijal, osvježenje za radionice, a od prodaje slika kao i ručno izrađenog nakita i drugih predmeta nastalih na radionici smo čak skupili novac za kupovinu stonog fudbala koji svi rado igraju”, govori nam Ilvana Lonić iz Udruženja “Žene sa Une”, voditeljica “Kutka za tinejdžere” u Sedri gdje kroz isto partnerstvo djeluju i “Kutak za djecu” te “Kutak za mame i bebe”, prenosi N1.

Mladima je također trebao poseban kutak, mjesto gdje se mogu kreativno izraziti, družiti se, slušati muziku, ili gdje jednostavno mogu imati svoj mir, što je potrebno svakom tinejdžeru”, kaže Ilvana Lonić dodajući kako se kroz sve sadržaje obavezno “provulče i edukativna nit”.

Image

Cilj je da na koncu svi nešto nauče, osim kreativnih radionica s volonterima organizujemo i kurseve jezika, od engleskog do španskog, idemo i na izlete, i što je najbitnije o svim aktivnostima se zajednički dogovaramo bez nametanja bilo čega”, priča nam Ilvana. Atmosfera u “Kutku” je vrlo živa: Ekipa okupljena oko facilitatora Enke oblikuje letvice i izrađuje okvire za slike, dio ekipe sa Amrom izrađuje ukrasne cvjetove za jedan oproštajni party, 15-godišnji Hasan iz Irana pušta muziku s računara – od iranskog hip-hopa do Eminema i Snoop Doga, a 16-godišnji Amin koji želi postati fotograf ih fotografiše mobitelom.

Dolazim iz Irana, prošao sam puno toga, i cijelim putem sam fotografisao razne prizore koji bi mi se svidjeli. Pratim nekoliko iranskih fotografa i volio bih da imam dobar foto-aparat i da budem fotograf”, priča nam Amin pokazujući nam na svom oštećenom mobitelu fotografije prizora jelena u zoru na nekoj od planina preko koje je prešao, panoramu Sarajeva s Trebevića, Marijin dvor, prizore Une… Osim fotografije kaže da voli i fudbal koji povremeno trenira u lokalnom klubu:

Image

Golman sam, i branio sam u državnom timu. Volim fudbal, ali mi je draža fotografija”, kaže nam i izlazi na terasu kako bi fotografirao nove prizore rijeke Une koja protiče ispod prihvatnog centra.

Inesa Balić-Kličić iz organizacije “Save The Children” kaže kako je se “Kutak” pokazao veoma uspješnim.

Kutak im je drag i veoma je bitno da imaju ovakvo mjesto gdje mogu doći i kreativno se izraziti, družiti se i provesti kvalitetno vrijeme. Puno je talentovanih mladih ljudi koji zahvaljući ovom “Kutku” imaju mjesto gdje taj talenat mogu i pokazati”, kaže Inesa Balić-Kličić.