Talibani ponudili primirje Amerikancima

Ponuda je usaglašena i predata SAD i otvorit će put sporazumu, rekao je izvor iz Pakistana

Talibani su ponudili Amerikancima kratko primirje poslije više od 18 godina borbi, čime se nagovještava mogućnost jasnog napretka u pregovorima.

SAD već sedmicama traže smanjenje nasilja kao preduvjet za bilo kakav ozbiljan napredak u pregovorima čiji cilj je da se usaglasi raspored povlačenja američkih snaga i pokretanja međuafganistanskog dijaloga. 

Talibani su spremni na privremeni prekid vatre od sedam do deset dana. To bi bio prekid vatre s Amerikancima i afganistanskom vladom - rekao je jedan talibanski izvor sa sjedištem u Pakistanu. 

Ponuda je usaglašena i predata Amerikancima i otvorit će put sporazumu, rekao je drugi izvor, također iz Pakistana.

Talibani nisu javno objavili da daju ovu ponudu i Vašington nije ukazao da je dobio ponudu od njih.

Talibani i SAD koji su u sukobu od kraja 2001. bili su na pragu da objave da su postigli sporazum u septembru prošle godine, kada je iznenada predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) proglasio proces "mrtvim" zbog nasilja talibana.

Pregovori dvije strane nastavljeni su u decembru u Kataru, ali su ponovo prekinuti nekoliko dana kasnije poslije napada na bazu Bagram, koju kontroliraju Amerikanci. Za taj napad su odgovornost preuzeli talibani. Vašington je tada istakao da je smanjenje nasilja preduvjet za bilo kakav ozbiljan napredak u pregovorima.

Pakistan ima poseban ugovor s talibanskim pobunjenicima. Islamabad, koji je saveznik Vašingtona u ratu protiv terorizma, obavezao se od prošle godine da olakša američko-talibanske pregovore.

Vašington i Kabul su više puta optužili Pakistan za dvoličnost i da na svom tlu drži talibane koji odatle izvode napade u Afganistanu s druge strane granice. Islamabad je uvijek negirao te optužbe.

Svaki sporazum s talibanima treba da se oslanja na dva stuba - povlačenje američkih trupa, kojih je bilo do 100.000 na vrhuncu američkog angažiranja 2010. da bi se smanjio na oko 13.000 danas, i preuzimanje obaveze pobunjenika da neće pružiti utočište ekstremističkim grupama.

Zbog odbijanja talibana da predaju vođu El-Kaide Osamu bin Ladena poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra, Amerikanci su izvršili invaziju u Afganistanu i srušili njihov režim.