Talić-Gabriel nova ambasadorica dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu

U organizaciji Fondacije lokalne demokratije u saradnji sa omladinskim institutom Kult i volonterima civilnog društva danas je u Sarajevu mirnom šetnjom upozorenja centrom grada obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja.

Nakon šetnje, u prostorijama Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu upriličena je press konferencija, na kojoj se medijima obratila i Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u Australiji, koja je tom prilikom imenovana za novu ambasadoricu dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu, 

Ona se i zvanično priključila misiji osnaživanja žena i pružanja podrške djeci koja su svoje privremeno utočište pronašli u sarajevskoj Sigurnoj kući, saopćili su organizatori.

U ime Fondacije lokalne demokratije govorila je direktorica Jasmina Mujezinović.

"Već 2004. godine mi smo otvorili SOS liniju za pozive, taj telefon je otvoren 24 sata i svi mogu da prijave nasilje. Istakla bih da se nasilje može prijaviti i anonimno. Mi imamo potpisan protokol sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Centrom za socijalni rad, tako da možemo da reagujemo u istom momentu kada dobijemo poziv za prijavu nasilja", rekla je Mujezinović.

Talić- Gabriel u ulozi nove ambasadorice dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu istakla je da će pomoći prikupljanju sredstava za njen rad, te pružanju pomoći djeci čija je kvaliteta življenja ugrožena zbog neprilika u porodici.

"Tokom posjete Sigurnoj kući imala sam jako emotivan susret sa jednom od žrtava, malim dječakom. On je u razgovoru sa mnom izrazio želju da se bavi taekwandoom, te smo se dogovorili da pronađe mjesto gdje će trenirati, a ja sam mu uručila jednu malu donaciju. Danas sam dobila fotografiju na kojoj je on sa njegovim prvim pojasom, što me čini jako sretnom. Tu sam da pomognem koliko mogu, a smatram da svi kao društvo treba da zaštitimo i žene i djecu, ali i muškarce žrtve nasilja2, kazala je Đemila Talić-Gabriel.