Tegeltija: Analiza izvještaja Reinharda Priebea je posao za komisije

Jadranka Lokmić-Misirača poručila da joj je žao što je ikad sjela u Vijeće, te poručila da će Branko Perić "biti malo dijete ako ja počnem pričati" U VSTV-u jutros se trebalo raspravljati o izvještaju tima eksperata na čelu sa Reinhardom Pribeom o vladavini prava u BiH, koji je predstavljen 5 decembra, no rasprava je ipak otišla u drugom pravcu - o financijskim izvještajima nosilaca pravosudnih funkcija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija spomenuo je da je izvještaj sveobuhvatan, te da je ušao u probleme kojim se svakodnevno bave.

Kaže da treba postaviti prioritete, a za njega su to finansijski izvještaji sudija i tužilaca.

Spomenuo je i to da je na adresu VSTV-a stiglo i pismo direktorice za zapadni Balkan Genoveva Ruiz Calavere ne precizirajući na šta se tačno odnosi. Međutim, iz rasprave se dalo zaključiti da se u pismu insistira da svi nosioci pravosudnih funkcija objave finansijske kartone, a prije svega članovi Vijeća.

Članovi Vijeća raspravljali su o tome da li to treba da urade dobrovoljno ili da se čeka zakonski okvir.

Član Vijeća Slavo Lakić kazao je da su se fokusirali na pogrešne stvari, navodeći da imaju intervjue koji ni na šta ne liče. Poručio je da se mora uspostaviti sistem.

Potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača spomenula je da je svoj finansijski izvještaj objavila, postavljajući pitanje ko će vršiti provjere onih koji nju provjeravaju, nakon čega je direktor Sekretarijata Admir Suljagić naglasio da je još prije godinu pripremljen Odjel koji će se, između ostalog, baviti i provjerom imovinskog kartona.

Suština je, naime, da je Odjel tehnički kapacitiran, ali ne i personalno ni finansijski.

Tokom rasprave na sjednici, Lokmić-Misirača je izrazila žaljenje što je ikada sjela 'za ovaj sto', te da će razmisliti da li će u Vijeću ostati do kraja mandata.

- Perić će biti malo dijete ako ja počnem pričati, izjavila je Lokmić-Misirača.

Sudija Suda BiH Branko Perić je, inače, jedan od najžeščih kritičara bh. pravosuđa i VSTV-a.

U raspravu se uključio i predstavnik EU u Vijeću kazao je da nema smisla da se išta dobrovoljno popunjava ako ne postoji adekvatan sistem provjere.

Također je kazao da moraju sistemski problem riješiti i da je besmisleno vraćati se na stare rasprave.

Neki od članova Vijeća izrazili su želju da iznesu svoje mišljenje i stav u vezi sa Priebeovim izvještajem, na šta je Tegeltija izjavio da je analiza izvještaja posao za komisije i da o tome ne mogu tako detaljno raspravljati na sjednici, pitajući se 'koliko bi onda sjednica trajala'.

Vijeće je donijelo niz zaključaka o kojima se treba glasati.

ZINAIDA ĐELILOVIĆ