Tegeltija: Dobio sam imena kandidata stranaka iz RS i HDZ-a BiH

Predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji danas su dostavljena imena kandidata za ministre i zamjenike ministara iz Republike Srpske i HDZ-a. Ovu informaciju Tegeltija je potvrdio za "Dnevni avaz", ali nije htio govoriti o imenima.

S druge strane Radovan Kovačević, portparol SNSD-a kazao je za „Avaz“ da može reći da je ta stranka donijela odluku da kandidira Stašu Košarca za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vojina Mitrovića za ministra prometa i komunikacija , te Mirka Okolića za zamjenika ministra odbrane.  

Saznajemo da je je za zamjenika ministra civilnih poslova predložen  Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, a za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

Ranije je za  „Avaz“  Draško Aćimović potvrdio da je on  kandidat DNS-a iz reda ostalih za ministra za ljudska prava i izbjeglice.  

  Informaciju da su kandidati HDZ-a Vjekoslav Bevanda za ministra finansija i trezora, Josip Grubeša za ministra pravde i Ankica Gudeljević za ministricu civilnih poslova tokom dana iz HDZ-a niko nije htio zvanično potvrditi,no u nezvaničnim razgovorima s izvorima iz HDZ-a oni kažu da misle da su  "to ta imena".   
Također, HDZ je navodno predložio Josipa Brkića  za zamjenika ministra inostranih poslova, Miju Krešića za zamjenika ministra odbrane i LJiljanu Lovrić za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.  

Da bi otpočele provjere za kandidate za ministre i njihove zamjenike u Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH  neophodno je da SDA sa svojim koalicionim partnerima SBB-om i DF-om dostavi imena kandidata za tri pozicije koje im pripadaju. I to ministra vanjskih poslova, ministra sigurnosti i ministra odbrane.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a danas je najavio da će sastanak s liderima SDA i DF-a imati u petak,a da će organi SBB-a nakon toga donijeti odluku o tome hoće li on biti ministar sigurnosti ili neko drugi iz Saveza za bolju budućnost, donosno hoće li ta stranka uopšte učestvovati u vlasti.  

Do sada se špekulisalo da će DF za poziciju ministra odbrane kandidirati Sifeta Podžića, ali ta informacija još nije potvrđena.

Najavljeno je da  predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija u srijedu, 11. decembra, nastavlja konsultacije sa bošnjačkim političkim partijama.