Tegeltija i potonuli brod: "Sve smo očekivali, sve smo znali, ali bitno je da sada imamo crno na bijelo"

Ako prvi čovjek VSTV-a BiH Milan Tegeltija kaže kako Priebeov izvještaj i nije toliko loš, kako od njega očekivati reforme, pita advokat Ifet Feraget

Crno na bijelo

​Za advokata Ifeta Ferageta problematično je to što predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ne vidi svoju odgovornost za loše stanje u pravosuđu.

- Mi smo znali da je brod potonuo, ali smo jučer od kapetana čuli da izvještaj nije toliko loš. Dakle, to nismo znali. Prema tome, saznali smo da VSTV i predsjednik ovog tijela gospodin Milan Tegeltija ne prihvataju ni vlastitu niti odgovornost samog VSTV-a kao posade tog broda koji je potonuo. Sve smo očekivali, sve smo znali, ali bitno je da sada imamo crno na bijelo. Dobili smo ocjenu da nam je pravosuđe čista nula i to je ono što zabrinjava, kaže za Oslobođenje Feraget.

FERAGET: PRAVOSUĐE NAM JE ČISTA NULA

U izvještaju se, napominje on, preporučuje reforma i zakona i samog VSTV-a, ali i načina ponašanja tog regulatornog tijela.

- Svakom pametnom je jasno o čemu se radi. Međutim, kada prvi čovjek VSTV-a da izjavu kako izvještaj nije toliko loš i da je za sve kriva paraobavještajna medijska kampanja, onda je sasvim jasno da od ljudi koji ne žele da prihvate svoju odgovornost za stanje u pravosuđu ne možete očekivati reformu. Po mom mišljenju, najbolje bi bilo ono što je svojevremeno uvaženi sudac Goran Nezirović predložio, a to je da podnesu kolektivnu ostavku, ako ništa, iz moralnih razloga. Između ostalog, i slučajevi na kojima radim, ubistva Dragičevića i Memića, prepoznati su u tom izvještaju, gdje se kaže da zabrinjava neprocesuiranje slučajeva u kojima postoje dokazi, govori Feraget, konstatirajući da je odgovornost osnova svakog napretka.

- Ako gospodin Tegeltija kaže da je moglo biti i gore, te da je ovo nešto normalno, onda vi od njega ne možete očekivati reforme, već stagnaciju ili dalje propadanje, dodaje on.

Srđan Blagovčanin, direktor Transparency Internationala BiH, smatra da izvještaj nije opravdao očekivanja koja su bila vrlo visoka u bh. javnosti.

Suštinsko pitanje

- Mislim da je izvještaj vrlo površan, nedorečen i prepun opštih fraza za koje nisam siguran da nam mogu pomoći u reformisanju pravosuđa. Sve ono što se nalazi u izvještaju je bilo manje-više poznato. Veliki nedostatak je da ne sadrži konkretne preporuke. U izvještaju stoji da povjerenje treba biti izgrađeno, a postavlja se suštinsko pitanje: kako. Šteta je što je ovaj izvještaj ignorisao preporuke civilnog društva. Nešto slično se dešavalo i u Albaniji. Nadali smo se da će izvještaj biti konkretan po uzoru na ono što su Priebe i njegova ekipa radili u Sjevernoj Makedoniji, jer tamo je to bio početak suštinskog unapređenja rada pravosuđa. Nakon toga je došlo do tektonskih poremećaja u Sjevernoj Makedoniji, odnosno procesuiranja visokopozicioniranih nosilaca javnih funkcija, pojasnio je Blagovčanin.