Tegeltija najavio tužbe i krivične prijave zbog klevete

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija najavio je danas da će podnijeti građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih lica koja su izjavama u javnosti iznijela ili prenijela netačne tvrdnje iz kojih proizilazi da je on počinio bilo kakvu koruptivnu radnju, javila je Srna.

Uoči nastavka današnje sjednice VSTS-a, Tegeltija je izjavio novinarima u Sarajevu da će podnijeti krivične prijave nadležnim tužilaštvima protiv lica koja su svjesno konstruisala i plasirala lažne vijesti koje su imale za cilj njegovo stavljanje u krivični i disciplinski progon.

On je rekao da namjerava da podnese disciplinske prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su se upleli u tok krivičnog postupaka pred Tužilaštvom BiH, sugerišući Tužilaštvu da bi on u postupku morao da ima status osumnjičenog.

Navodeći da vladavina prava podrazumijeva da institucije obavljaju svoj posao, Tegeltija je poručio da u cijelosti podržava aktivnosti svih institucija koje su nadležne da ispitaju sve okolnosti slučaja u kojem su ga neki mediji optužili da je trgovao krivičnim istragama.

"S druge strane, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona, uključujući mene prvog, pa sve ostale. I ja sam podložan svim zakonima u BiH. Međutim, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona uključujući i novinare i sve ljude koji obavljaju sve funkcije, jer to što ste novinar vam ne daje pravo da kršite zakon ili da radite krivična djela", naglasio je Tegeltija.

On je naglasio da nema namjeru da suzbija pravo na javnu riječ, ali kad se izađe izvan okvira dozvoljenog, tad više ni novinari nisu izvan zakona.

"Ovo nije atak na novinarsku profesiju, podržavam novinarsko pravo i na kritiku i pravo na informisanje, ali zaštita mojih prava odnosi se na prekoračenje tih prava", rekao je Tegeltija.