Tegeltija o snimku: Šta je zabilježeno, a nije objavljeno?

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija dao je ekskluzivni intervju za N1 u jeku afere i navoda o njegovoj umiješanosti u koruptivne radnje.

"Na samom početku razgovora između mene i gospodina Aleševića - to mora biti zabilježeno na tom snimku, gospodin Alešević meni počne da govori o nekakvim ljubavničkim odnosima između određenih sudija i tužioca u kantonu, ne mogu se sjetiti ko s kim. Postoji moja decidna rečenica koja glasi sljedeće, ja kažem ovako: Nermine, to ne želim da slušam, nemoj o tome da mi pričaš. Sljedeća, nakon što mi je gospodin Alešević izložio svoj problem, prva rečenica koju sam mu rekao a koja nije snimljena je: Nermine, šta ti sad očekuješ ovdje od mene? On kaže pa predsjedniče da mi nešto pomognete. Ja kažem - Nermine, ja ti ovdje ništa ne mogu pomoći. I to je zabilježeno, a nije objavljeno".

Ovako Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, opisuje ostatak sastanka iz novembra 2018. čiji je snimak djelimično objavljen, a koji je potaknuo priču o velikoj aferi u bh. pravosuđu.

Ekskluzivno za N1, Tegeltija govori o sastanku sa Aleševićem, disciplinskoj i moralnoj odgovornosti, pitanju političke neovisnosti pravosuđa u BiH, te najavljenim protestima ispred zgrade VSTV-a sutra u 12 sati.