Tegeltija: Pfizer nas ucjenjuje, vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima

.
Istakao je kako nije tačna informacija da “BiH ne ispunjava uvjete za prihvat vakcina jer postoji pismeni dokaz da ispunjava”.

SARAJEVO, 24. februara - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je kako kompanija Pfizer ucjenjuje našu zemlju jer ne želi isporučiti vakcine koje smo platili i u skladu s ugovorom te da traže nove izgovore da to ne učine.

 

Istakao je kako nije tačna informacija da “BiH ne ispunjava uvjete za prihvat vakcina jer postoji pismeni dokaz da ispunjava”.

 

 

 

“Danas možemo primiti milion doza Pfizerove vakcine koja ima najkomplikovanije uvjete za čuvanje. Moje mišljenje je da Pfizer želi kupiti vrijeme da te vakcine preprodaju nekome drugom po sasvim drugoj cijeni od one koju smo platili za 1.230.000 doza. Želimo da ispoštuju uslove. Njihova obaveza je da dostave vakcine na aerodrom u Sarajevu, sve ostalo je obaveza BiH”, rekao je Tegeltija.

 

Istakao je kako je “otežavajuća okolnost jer u ugovoru koji potpisan u septembru definisano da je rok s isporukom do kraja prvog kvartala”, s obzirom na to da se očekivalo da će vakcine tada biti proizvedene.

 

“Čini mi se da se pokušava kupiti vrijeme neprihvatljivo je i nemaju pravo da nas ucjenjuju jer mi smo platili te vakcine. Obećali su 27.000 vakcina sada i krajnje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza da isporuče ono što smo platili”, rekao je Tegeltija.

 

Dodao je kako “ne misli da nam treba izmjena Zakona o javnim nabavkama da bi nabavili vakcine, ali da razumije strah koji se pojavio među pojedinim ljudima koji se bave nabavkama”.

 

“Svjedoci smo da RS uvezla prve količine i očekuje i sljedeću nabavku. Ne vidim nikakav razlog da se tako ne uradi i za kineske, ruske i Pfizerove vakcine. Ministarstvo civilnih poslova je bilo u pregovorima s Rusima i Kinezima, ali obavezu plaćanja preuzimaju entiteti. Sa svima smo razgovarali, ali su kazali kako žele razgovarati s entitetima“, kazao je Tegeltija.