Tegeltija: Plasiraju se manipulativna tumačenja Zakona o VSTV-u

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku, gdje je ukazao da se u javnosti plasiraju manipulativna tumačenja Zakona o VSTV-u i Poslovnika o radu.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Pošto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTV-u i Poslovnika o radu VSTV-a, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTV-a od 23.05.2019 prekršene poslovničke odredbe, dužan sam da svim zainteresiranim pojasnim sljedeće: 

1. Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTV-a, koja predviđa formiranje ad hoc komisje, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dužnosti člana ili predsjednika VSTV-a i koja može da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTV-u (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu), poslovnička je odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebna najmanje jedna trećina članova VSTV-a (5 članova VSTV) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTV-a za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTV ima ukupno 15 članova)

2. Prema tome do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od jedne trećine članova VSTV-a, kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTV-u.

3. Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTV-a je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTV-u, a ne kao njegova zamjena, pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nužnoj trećini članova VSTV-a koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTV-u.

4. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTV-a od trećine, odnosno najmanje pet članova VSTV-a.