Tegeltija: RS želi da se kroz unutrašnji dijalog uspostave odnosi u BiH, može se napraviti UIO RS

.
On je rekao da Vijeće ministara donosi samo one odluke čije bi nedonošenje značajno otežalo život i rad bilo koga u BiH, zbog čega ne razumije potrebu da to kritikuju opozicione partije iz RS, rekao je Tegeltija

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da RS želi da se putem unutrašnjeg dijaloga uspostave odnosi u BiH, a koji će odgovarati svima.

Tegeltija je za Radio RS istakao da se politički predstavnici iz RS bore za poziciju RS i za vraćanje određenih nadležnosti te da nisu motivisani da naprave bilo kome štetu, prenosi Srna.

Govoreći o tvrdnjama opozicije u RS da se u Sarajevu krše zaključci NS, Tegeltija je naglasio da političke partije iz RS treba svoju političku borbu da vode u RS, a kad je u pitanju rad u zajedničkim institucijama BiH ne bi smjele da se dijele na vlast i opoziciju.

Bez štete

- U Sarajevu bi morali da nastupamo jedinstveno. Nažalost, naši najveći kritičari u Sarajevu jesu političke partije koje su opozicija i u Sarajevu i u RS - rekao je Tegeltija za Radio RS.

Tegeltija je naveo da su lideri tri najveće opozicione partije u RS u Sarajevu i žele sebe da promovišu tako da obezvređuju rad Vijeća ministara, i što je najgore, fokusiraju se na rad ministara iz RS.

- Vijeće ministara, odnosno ministri iz RS, jako dobro razumiju poruke Narodne skupštine, usaglašavamo sve naše stavove i odluke sa rukovodstvom RS, vodeći računa da ne pravimo bilo kakvu štetu građanima ili privredi BiH - kazao je Tegeltija.

On je rekao da Vijeće ministara donosi samo one odluke čije bi nedonošenje značajno otežalo život i rad bilo koga u BiH, zbog čega ne razumije potrebu da to kritikuju opozicione partije iz RS.

Tegeltija je izjavio da su dvije godine mandata obilježile različite blokade te da "raznim uslovljavanjima političkog Sarajeva, odnosno bošnjačke politike, bio blokiran i sam izbor Vijeća ministara".

Reakcija NSRS

Kazao je da je nedugo nakon toga na scenu došla odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa imovinom, koja je izazvala reakciju NSRS, te da se već tad ušlo u fazu neslaganja i nerazumijevanja.

- Poslije toga uslijedila je pandemija, sa kojom se neprestano borimo već gotovo dvije godine i onda odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, koja je prešla sve granice, jer je nametnuo zakonsko rješenje koje je za nas neprihvatljivo, a još je više neprihvatljivo da neko nameće zakonsko rješenje u zemlji koja ima svoje strukture vlasti - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je posljednja u ovom nizu bila odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa jednim vidom imovine, što je izazvalo reakciju u NS, nakog čega predstavnici RS rade svoj posao, ali ne učestvuju u sistemu odlučivanja.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti održana sjednica Fiskalnog vijeća, za koju danas nije bilo kvoruma.

- Potrebno je usvojiti novi globalni fiskalni okvir za budući trogodišnji period u kojem je najvažnije pitanje kako se raspodjeljuju sredstva između entiteta i zajedničkih institucija sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje - rekao je Tegeltija.

Razni modeli

Tegeltija je naveo da postoje dva rješenja i da "oba podrazumijevaju povećanje sredstava za zajedničke institucije u odnosu na prethodnu godinu".

- Mnogo je argumenata koji govore za to, od same procjene da će gotovo 700 miliona KM više biti prikupljeno indirektnih poreza u ovoj godini nego što je bilo planirano budžetima svih institucija, do činjenice da su plate u institucijama BiH najniže od svih nivoa vlasti u BiH - istakao je Tegeltija.

Rekao je i da RS može napraviti svoju upravu za indirektno oporezivanje (UIO) kao što je to bilo prije nego što je došlo do prijenosa nadležnosti i da su za to mogući razni modeli.

- To bi podrazumijevalo da se porezi vrate u Poresku upravu RS, kao što su bili i prije, samo tada nismo imali PDV, nego smo imali porez na promet proizvoda, kao i akcize koje su bile u Poreskoj upravi, a da se pitanje carinskih prihoda vrati u poziciju uprave carina RS - rekao je Tegeltija.

Covid potvrde

Odgovarajući na pitanje da li će u BiH biti uvedene Covid potvrde, Tegeltija je rekao da je to potrebno građanima i da će ta potreba postajati sve izraženija.

- Ono što je problem, posebno u Federaciji BiH, jeste da se građani vakcinišu na jako mnogo mjesta i da se ti podaci nalaze u različitim institucijama, zbog čega je potrebno sve objediniti - rekao je Tegeltija.

Tegeltija smatra da IDEEA, koja se bavi izdavanjem identifikacionih dokumenata u BiH, treba da bude baza kroz koju bi se razmjenjivali podaci o tome ko je vakcinisan, kako bi građani mogli da dobiju odgovarajući dokument i da nemaju problem kad se pojave na granici bilo koje zemlje.

Tegeltija je naveo da je Vijeće ministara inicirao da se ponovo održi ministarska konferencija i da se usaglasi način razmjene podataka, nakon čega bi se tehnički dio posla mogao završiti u kratkom vremenskom roku.

- To jeste obaveza Vijeća ministara, ali Vijeće ministara nema nijedan podatak o tome da li je neko vakcinisan, kojom vakcinom i slično, jer su svi ti podaci na drugom mjestu - rekao je Tegeltija.