Tegeltija: Više od 20.000 zaposlenih u državnim institucijama neće ostati bez plata

.
Nada se da će za razliku od ove godine, u 2022. biti usvojen budžet Bosne i Hercegovine

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijet će sutra odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za prvi kvartal 2022. godine, čime se stavlja tačka na spekulacije da bi više od 20.000 zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine već u januaru moglo ostati bez posla i naknada, potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je za “EuroBlic” istakao da zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine ne treba da brinu jer će se ta tačka naći na dnevnom redu već sutra.

- I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama Bosne i Hercegovine učestvovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bi doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih, odobrićemo odluku o privremenom finansiranju za naredni kvartal 2022. godine - objasnio je Tegeltija.

On se nada da će za razliku od ove godine, u 2022. biti usvojen budžet Bosne i Hercegovine i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom finansiranju.

Tegeltija je izrazio žaljenje što budžet za 2021. godinu nije usvojen, podsjetivši da je Vijeće ministara u ovoj godini utvrdio dva nacrta budžeta institucija za 2021. Jedan od tih nacrta je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine vratilo na doradu, a drugi je još u parlamentarnoj proceduri.

Tegeltija je naveo da su drugi nacrt uskladili sa instrukcijama iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uputili u parlamentarnu proceduru gdje se i dalje nalazi