Telefonski račun poslanika veći od penzije

Državni parlamentarac u prosjeku troši 150 maraka za mobitel iz budžeta

Oba doma Parlamenta BiH u novom mandatu su održala samo po dvije sjednice, na kojima nije usvojen nijedan zakon. Pojedini zastupnici i delegati ipak telefon troše kao da Parlament radi punom parom. Za osam mjeseci zastupnici, delegati i uposleni u Parlamentu BiH, njih 18, na mobilne telefone su potrošili 12.000 KM. To im je omogućio Pravilnik kojim je za mobilnu i fiksnu telefoniju, te internet omogućen godišnji trošak od 180.000 KM.

U nastavku pogledajte spisak parlamentaraca i njihovih troškova

Image

Rekorder prema ovom spisku je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a. Njemu je na ime troškova mobilnog telefona plaćeno više od 1.200 KM.

- Moji računi su veći od tog iznosa, s tim da dio računa plaćam lično. Glavni razlozi za tako velike račune su moji mnogobrojni međunarodni kontakti, ali i ono što radim u Parlamentu BiH. U tom periodu postavio sam oko 150 pitanja i inicijativa i predložio zakona više nego rukovodstva oba doma zajedno. Za mene je važnije da nečiji rad ima efekta, nego da li je kao sredstvo za rad korišten telefon ili nije, kazao nam je Magazinović.

Između ostalih, na listi se našlo i ime Asima Sarajlića. On je 805 maraka uglavnom trošio na domaće kontakte, prenosi Oslobođenje.

- Kao šef Kluba SDA u Zastupničkom domu, imao sam pravo na 150 KM mjesečno. Ja sam, kao predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda, na dnevnoj komunikaciji sa članovima Kluba. Znate da je tu i gospodin Bakir Izetbegović. Pokušavamo iznalaziti rješenja sve ovo vrijeme. Ne zavisi sve od Bošnjaka u Domu naroda. Vi morate komunicirati sa klubovima Hrvata i Srba, izjavio je Sarajlić.