Terapeutkinja Princa Harija liječila Bosance i Hercegovce nakon rata

.
Princ Hari i Oprah razgovarali o njegovoj borbi sa depresijom

Princ Hari (Harry) iskreno je govorio o svim svojim problemima, alkoholizmu, korištenju narkotika i depresiji, u novoj emisiji Ora Vinfri (Oprah Winfrey). U jednoj od epizoda, gledatelji mogu vidjeti Harija na posebnoj psihoterapiji, EMDR, koju vodi terapeutkinja, Sanja Okli (Oakley). Princ je istakao da mu je ta terapija pomogla da izađe iz "crne rupe" i nauči se nositi sa gubitkom i aksioznošću.

 

Sanja Oakley radila u Bosni i Hercegovini

Sanja Okli je nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini radila za Centar za žrtve mučenja i traume pri Evropskom humanitarnom programu pomoći u BiH. Takođe je obučavala Bosanske psihoterapeute da koriste ovu metodu pri liječenju.

 

Udruženje EMDR terapeuta u Bosni i Hercegovini (UEMDRTuBiH) nastalo je 2014. godine, zahvaljujući podršci Velike Britanije. Pomogli su da se u EMDR kliničkoj praksi educira preko 120 psihoterapeuta iz svih dijelova BiH.

 

Liječenje PTSP-a

EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) je relativno novi psihoterapijski pristup koji omogućava brže rješavanje emotivnih problema u odnosu na konvencionalna psihoterapijska liječenja. Ova metoda se pokazala kao jako efikasna u okviru PTSP-a (ratovi, kriminalna djela, seksualno nasilje i nasilje u porodici) kao i manjih trauma.