Teška represija: Kinezi srušili desetine džamija

Nekoliko desetina džamija djelimično ili potpuno srušeno je od 2016. godine u kineskoj zapadnoj pokrajini Xinjiang.

Podaci su ovo do kojih je istraživanjem došao Guardian, u saradnji s britanskom istraživačkom agencijom Bellingcat.
 

Novi dokazi uništavanja vjerskih objekata

Novi su to dokazi, navodi ovaj poznati portal, uništavanja islamskih vjerskih objekata na području najmnogoljudnije zemlje svijeta, gdje grupe za zaštitu prava tvrde da muslimanske manjine trpe tešku religijsku represiju.

Koristeći satelitske snimke, Guardian i Bellingcatov analitičar Nick Waters provjerili su lokacije 100 džamija i svetišta koje su identificirali bivši stanovnici, istraživači, ali i alati za mapiranje.

Od 91 analizirane lokacije, 31 džamija i dva velika svetišta, uključujući i kompleks Imam Asim, pretrpjeli su značajna oštećenja između 2016. i 2018. godine.

Petnaest džamija i oba ova velika svetišta je, kako se može vidjeti sa satelitskih snimaka, potpuno ili gotovo potpuno srušeno. Ostalim oštećenim džamijama uklonjene su kapije, minareti…

Još devet lokacija, na kojima su se, prema tvrdnjama bivših stanovnika Xinjianga, nalazile džamije, također je uništeno.

U ime religijskog ekstremizma, Kina je provela pojačanu kampanju policijskog nadzora nad muslimanskim manjinama - mnogi od njih su Ujguri, grupa koja se služi turskim jezikom i nerijetko ima više zajedničkog sa svojim susjedima u centralnoj Aziji, nego sa kineskim sunarodnjacima.

Istraživači kažu da je čak million i po Ujgura i drugih muslimana nevoljno upućeno u kampove za internaciju (prisilni boravak, oduzimanje slobode kretanja, op.a.) ili reedukaciju. Istovremeno, Peking te tvrdnje odbacuje.

Aktivisti i istraživači vjeruju da su kineske vlasti u sklopu te kampanje uništile stotine, možda i hiljade džamija. No, zbog nedostatka zapisa o tim mjestima - mnogi su male seoske džamije i svetišta, te otežanog pristupa informacijama za istraživače koji samostalno putuju u Xinjiang teško je sa sigurnošću ove navode potvrditi.
 

Napad na kulturu ujgurskih muslimana

Iako ne rade već dugi niz godina, o glavnim svetištima nema informacija da su srušena. Istraživači kažu da je uništavanje svetišta koja su nekada bila mjesta masovnog hodočašća, što je ključna praksa za ujgurske muslimane, novi oblik napada na njihovu kulturu.

- Fotografije svetišta Imama Asima u ruševinama prilično su šokantne. Za odane hodočasnike, one su i srceparajuće. Ništa ne može jasnije reći Ujgurima da kineska država želi iskorijeniti njihovu kulturu i prekinuti njihovu povezanost sa zemljom od oskrvnuća grobova njihovih predaka i svetišta koja su obilježja njihove povijesti - rekao je historičar na Univerzitetu u Nottinghamu Rian Thum.

Džamija Kargilik, smještena u samom centru istoimenog starog grada u južnom Xinjiangu, bila je najveća na tom području. U njoj su se svake sedmice okupljali ljudi iz obližnjih sela. Posjetioci se sjećaju njenih visokih minareta, impresivne kapije, kao i cvijeća i drveća koji su uljepšavale njeno dvorište.

No, čini se da je ona gotovo potpuno sravnjena sa zemljom 2018. Satelitski snimci do kojih su došli Guardian i Bellingcat, pokazuju da je džamijska kapija uklonjena, ali su uništene i druge okolne zgrade.

Još jedna velika džamija, Yutian Aitika, čija povijest datira još iz 1200. godine, a nalazila se u blizini grada Hotana, uklonjena je u martu prošle godine. Uprkos činjenici da je bila uvrštena na popis nacionalnih historijskih i kulturnih znamenitosti, ova džamija i druge okolne zgrade uklonjene su krajem 2018., sudeći prema satelitskim snimkama. Te okolne srušene zgrade vjerovatno su bile obnovljene 1990-ih godina.

Aktivisti kažu da je uništavanje ovih povijesnih lokacija zapravo način da se asimilira sljedeća generacija Ujgura. Prema riječima bivših stanovnika, većina Ujgura u Xinjiangu već je prestala ići u džamije, koje su često opremljene nadzornim sistemima. Već godinama islamski festivali ne održavaju se na svetištima, poput pomenutog svetišta Imam Asim.

Kina negira navode da je njena politika usmjerena protiv muslimanskih manjina, da ograničava njihovu vjersku i kulturnu praksu ili da ih šalje u kampove za reedukaciju. U odgovoru na pitanja o uništenim džamijama, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je kako "nije svjestan spomenute situacije".

- Kina praktikuje slobodu religije i čvrsto se protivi i bori protiv vjerskih ekstremističkih ideologija... U Kini ima više od 20 miliona muslimana i više od 35.000 džamija. Vjernici mogu slobodno učestvovati u vjerskim aktivnostima u skladu sa zakonom - rekao je Shuang za Guardian.

BBC: Vjera u ruševinama

I BBC piše o rušenju džamija u kineskoj pokrajini Xinjiang. U članku naslovljenom "Vjera u ruševinama: Kineske brade i džamije koje nestaju", ovaj britanski medij navodi kako je pronašao nove dokaze o povećanoj kontroli i suzbijanju islama u Xinjiangu - uključujući i rasprostranjeno uništavanje džamija.

"Kineske vlasti pružile su rijetki pristup vjerskim mjestima i višim islamskim dužnosnicima kako bi podržale njihovu tvrdnju da su njihove politike usmjerene samo na nasilni vjerski ekstremizam, a ne na samu vjeru", piše BBC.

Tako je prethodne navode Guardiana o desetinama uništenih džamija u protekle dvije godine potvrdio i BBC, objavivši satelitske snimke na kojima se jasno vide ruševine - tu su se nekada nalazile džamije, a danas je samo "brisan prostor".

BBC-ijevom dopisniku Johnu Sudworthu, koji je pokušao da dođe do jedne džamije, jedan radnik na kineskom jeziku je rekao da je cesta zatvorena i da je u toku njena rekonstrukcija.

- Pitao sam ga mogu li proći do džamije, on mi je odgovorio da je cesta zatvorena. Međutim, mi mislimo da je ona zatvorena upravo prije našeg dolaska ovdje - kazao je Sudworth.