Teška situacija u Ljubinju: Požar se širi prema kućama, zatražena pomoć helikoptera OSBiH

Home

Teška situacija u Ljubinju: Požar se širi prema kućama, zatražena pomoć helikoptera OSBiH


Vatrogasci iz Ljubinja zatražili su pomoć Oružanih snaga BiH, nakon što se ponovo razbuktala vatra u nekoliko sela zahvaćenih požarima.

Prema riječima komandira ljubinjske vatrogasne jedinice Miodraga Ilića, vatra se širi prema kućama u Pustipusima i Obziru.

I danas je ugrožen prostor prema magistralnom putu za Trebinje.

Gašenje požara, osim nepristupačnog terena, otežava i vjetar.

Proteklih dana u ljubinjskim selima vatra je nanijela štete u seoskim domaćinstvima u Bančićima, gdje je izgorjela štala sa stokom Milana Škorića.

Mještani kažu da ne pamte da je dosad zabilježen požar ovakvih razmjera.

Podsjetimo, već četvrti dan ljubinjski vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, mještani, dobrovoljci, radnici Elektrodistribucije i općinske administracije, na čelu s načelnikom Darkom Krunićem, bore se s vatrenom stihijom na području Ljubinja, gdje je požar izbio u rejonu sela Bančići i proširio se, napravivši požarnu liniju dugačku tridesetak kilometara.

 

U Mostaru trenutno nema aktivnih požara

Iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK jutros su saopćili da je požar na Čvrsnici i dalje aktivan te da jučer nije bilo djelovanja helikoptera.

"Stanje na požarištu jutros u šest sati je slično kao i prethodnog jutra. I dalje je aktivno više požarnih čvorova od pojasa udaljenog nekoliko stotina metara ispod prijevoja Čvrsnice do same kotline. Kao i prethodnih dana, očekuje se obrušavanje užarenog kamenja niz strme litice planine, što uzrokuje nove požarne linije. Trenutno u Jablanici nema vjetra, dok je na području s nadmorskom visinom iznad 700 metara, prisutno slabije strujanje zraka", navode iz Operativnog centra.

Napominju da je teren nepristupačan za gašenje, a vatrogasci prate stanje duž regionalnog puta i po potrebi gase sekundarne požarne čvorove oko saobraćajnice koji nastaju odronom užarenog kamenja.

"Oko saobraćajnice, u zoni ispod požarišta, nalazi se nekoliko stambenih objekata koji eventualno mogu biti ugroženi usljed odrona kamena, s obzirom da se na dužini oko 1.000 metara, na strmim i stjenovitim padinama, nalazi više požarnih čvorišta", navodi se u saopćenju.

Također, požar koji je jučer u poslijepodnevnim satima izbio u selu Podkula kod Neuma i dalje je aktivan. Gori trava i nisko rastinje. Trenutno ne prijeti kućama.

Na području općine Čapljina, u mjestu u Višići, jučer je u požaru, koji je zahvatio travu i nisko rastinje, izgorio plastenik i freza vlasnika M.M. iz Višića.

Požar iznad naseljenog mjesta Gornja Duboka kod Stoca, koji je izbio 10. jula, ugašen je sinoć u 21 sat. Izgorjelo je oko 100 hektara trave, niskog i visokog rastinja. U gašenju je učestvovalo 25 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila. Gašenje je bilo otežano zbog minskih polja.

U Mostaru, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK, trenutno nema aktivnih požara.

U HNK od početka godine zaključno s današnjim danom zabilježeno je ukupno 1.662 požara.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Pon, 17/07/2017 - 10:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top