Nikoli Tesli širom svijeta podignuta 33 spomenika

.
Velikom srpskom i svjetskom naučniku Nikoli Tesli, najpoznatijem i najcjenjenijem Srbinu na svijetu, podignuta su 33 spomenika u 20 zemalja, a Google pretraživač ima registrovanih 38,6 miliona pretraga na Teslino ime.

 

Najviše, 21 obilježje Tesle, nalazi se na američkim fakultetima i univerzitetima i to na Harvardu, Jejlu, Kolumbiji, Prinstonu, Mičigenu, pišu "Večernje novosti".

 

Tesla ima spomenike i biste u Azerbejdžanu, Rusiji, Japanu, Australiji, Turskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Mađarskoj.

 

Prema pisanju "Novosti", u Hrvatskoj, koja svojata Nikolu Teslu, postoje spomenici u njegovom rodnom Smiljanu i u Zagrebu.

 

Najveći spomenici Tesli nalaze se u SAD, Kanadi, Češkoj.

 

Bronzani spomenik, rad vajara Frana Kršinića postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima u državi NJujork sa američke strane, a isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

 

Spomenik srpskom geniju u Pragu u bronzi visok je dva i po, a širok četiri metra.

 

Nagrada "Nikola Tesla", u vidu njegove male skulpture, dodjeljuje se u Holivudu za tehničko-tehnološka dostignuća i inovacije u oblasti filmske industrije.

 

Jedna srednja škola u SAD u državi Ilinois planira da od naredne godine nosi ime Nikole Tesle.

 

Pripremaju se i spomen-biste Nikole Tesle u Budimpešti i u Gracu na Tehnološkom fakultetu gdje je studirao.

 

Iz Tesline naučne fondacije u SAD je najavljeno da će od predsjednika Donalda Trampa biti zatražena dozvola da se Tesli podigne spomenik i u Muzeju Smitsonijan u Vašingtonu