Testiranje prvog bh respiratora obaviti će se u Engleskoj

Bh respirator
Gradačački bh inžinjeri iz TMD Group napravili su prvi respirator koji će u srijedu biti poslan na testiranje u Englesku.

 

U aprilu je započela konstrukcija prvog bosanskohercegovačkog respiratora iz navedene kompanije kako bi se dao konkretan doprinos u borbi protiv panedemije koronavirusa.

Ova kompanija primarno dolazi iz sektora autoindustrije.

Na izradi ovog respiratora radilo je oko četrdesetak bh inžinjera, a bili su uključeni i drugi stručnjaci sa univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

U Engleskoj će se obaviti testovi na umjetnom pacijentu što bi trebalo rezultirati potvrdom o upotrebljivosti što je potrebno kako bi se išlo dalje u pravcu certifikacije.

Nakon toga slijedi zakonska regulative, usaglašavanje respiratora sa važećim standardima te kreiranje tehničkih fajlova i certificiranje po standardima ISO 13475, a serijska proizvodnja zavisi od testova.

Bez ikakve podrške od strane države u dosadašnjem radu, ova kompanija se nada da će se državne institucijeuključiti sada da se stvari ubrzaju kako bi se ovaj respirator što brže našao na tržištu u nadi da  bi time zadovoljili potrebe BiH.