Thaci: Izgledi za konačni sporazum sa Beogradom mali

Kosovski predsjednik Hashim Thaci tvrdi da su izgledi za konačni sporazum sa Beogradom veoma mali i istovremeno insistira na tome da će konačnu riječ o eventualnom dogovoru sa Beogradom dati kosovski parlament.

"Hoću da naglasim da dijalog ima samo jednu bitnu svrhu, da postigne konačni dogovor. Zato, svi koji su uključeni u ovaj proces i u javnu raspravu trebaju znati da se sporazumi ostvaruju samo kroz dijalog, a ne kroz rat", rekao je Thaci na konferenciji za novinare, prenosi prištinska Koha.

Ubrzanje dinamike dijaloga

On je najavio da će se ubrzati dinamika dijaloga, ali i da će obje strane, ukoliko odbace dijalog, imati posljedice po eurointegracije.

Thaci je ranije izjavio da su lažne vijesti o podjeli Kosova, odnosno da podjele neće biti, ali da će biti korekcije granica.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u utorak, a navodeći da je u toku "završna faza dijaloga sa Srbijom", rekao da je malo vjerovatno da će biti rasprave o podjeli Kosova, "a kamoli da se tako nešto ostvari", ali da će biti korekcije granica, kako sa centralnom Srbijom, tako i sa Crnom Gorom i Makedonijom.