Thaci: Neće biti Republike Srpske na Kosovu

Neće biti podjele, razmjene teritorija ili Republike Srpske na Kosovu, poručio je još jednom predsjednik Kosova Hashim Thaci na otvaranju dvodnevne 5. konferencije ambasadora Republike Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci je kazao da je Kosovo deset godina nakon proglašenja nezavisnosti priznato od 116 država i učlanjeno u oko 200 međunarodnih organizacija, što je zasluga i kosovske diplomatije, koja je važna karika kosovske države sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Istakavši da je za učlanjenje u Evropsku uniju i NATO najvažnije imati dobre odnose sa svim susjedima, Thaci je naveo da Kosovo ima odlične odnose sa susjedima, te da preostaje još postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom. Po njegovim riječima, Kosovo u Briselu nikada nije dozvolilo, niti će, da se otvori pitanje podjele ili razmjene teritorija, ali tokom demarkacije granice Kosovo je spremno i na korekciju granice.

“Imajući u vidu međunarodni momentum koji je stvoren, sada je vrijeme da otvorimo temu pripajanja Preševske doline Kosovu. Ovo je dugogodišnji zahtjev Preševske doline. Kao predsjednik, primio sam zahtjev lidera Preševske doline da postavim taj zahtev u dijalogu u Briselu i pred međunarodnu zajednicu”, rekao je Thaci. Dodao je i da će sporazum sa Srbijom biti potpisan samo ako podrazumijeva obostrano priznaje, stolicu u Ujedinjenim nacijama i ako bude prihvatljiv i za SAD i EU.