fbpx Opreza nikad dosta: Tihi simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorirati

Opreza nikad dosta: Tihi simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorirati

Home

Opreza nikad dosta: Tihi simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorirati

Pročitajte koji su to tihi znakovi ove nimalo bezazlene bolesti.

Postoje brojni simptomi koji mogu ukazivati na povišen šećer u krvi, a u nastavku možete pročitati koji su to tihi znakovi ove nimalo bezazlene bolesti.

Često mokrite. Kod dijabetesa tijelo teže razlaže hranu na šećere, zbog čega se u krvotoku nalazi njegov višak, a njega se tijelo pokušava riješiti kroz mokraću. Ako tokom noći mokrite više od pet puta i zbog toga ne možete spavati, provjerite je li problem u urinarnom traktu ili nečem drugom.

Stalno ste žedni. Stručnjaci upozoravaju da u ovoj situaciji ljudi često rade grešku, jer žeđ pokušavaju utažiti sokovima ili drugim pićima u kojima se nalazi puno šećera, pa to dodatno pogoršava problem.

Naglo gubite težinu, a niste na dijeti. Do mršavljenja kod dijabetesa dolazi na dva načina, kalorije se gube kroz urin ili se ne apsorbiraju sve kalorije iz šećera u hrani.

Osjećate glad praćenu groznicom. Kada imate visok nivo šećera u krvi, tijelo teško regulira glukozu. Ako ste pojeli nešto s puno ugljikohidrata, organizam će ispustiti veću dozu inzulina, zbog čega će nivo glukoze naglo pasti. Tada obično dolazi do groznice i osjećaja gladi.

Stalno ste umorni. Umor koji ne prestaje, tj. onaj koji traje cijeli dan nekoliko dana uzastopce može upućivati na to da se iz hrane koju jedete ne stvara energija. Vaše tijelo ne dobiva “gorivo” i zato se osjećate loše.

Objavio: Pet, 15/11/2019 - 09:38
Back to top