TikTok mora da plati višemilionsku kaznu

tik tok
Kancelarija za kontrolu privatnosti u Velikoj Britaniji kaznila je TikTok sa 12,7 miliona funti

 

Kancelarija za kontrolu privatnosti u Velikoj Britaniji kaznila je TikTok sa 12,7 miliona funti (15,8 miliona dolara) zbog kršenja nekoliko zakona o zaštiti podataka.

 

 

Među zakonima koji su prekršeni, navode se i oni koji su u vezi sa načinom na koji aplikacija upravlja ličnim podacima djece.

Suprotnost s pravilima

ICO (Information Commissioner's Office) ističe da je tokom 2020. godine TikTok omogućio da čak 1,4 milion djece ispod 13 godina koristi aplikaciju, što je u suprotnosti čak i sa pravilima koja je postavio TikTok.

ICO tvrdi da kompanije koje nude "usluge informacionog društva" korisnicima mlađim od 13 godina, moraju da obezbjede pristanak roditelja ili staratelja djece. TikTok to nije uradio, prema navodima regulatora.

 

Pored toga, regulator ističe da TikTk nije učinio dovoljno da pronađe i ukloni maloljetne korisnike iz aplikacije – uprkos tome što su neki zaposleni u kompaniji izrazlili zabrinutost zbog ovog problema.

Kazna nije visoka

Ipak, ističe se da kazna nije visoka koliko se očekivalo. Tokom preliminarne istrage TikToka, koja je počela u februaru 2019. godine, ICO je upozorio kompaniju da se suočava sa potencijalnom kaznom od 27 miliona funti (33,7 miliona dolara).

TikTok se u posljednje vrijeme suočava sa problemima i zabranama u brojnim zemljama, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju, Norvešku, kao i Evropski parlament, prenosi b92.