Timoti Les još priželjkuje "veliku Srbiju" i podjelu Bosne i Hercegovine

On je i prije dvije godine digao dosta prašine tekstom u časopisu "Foreign affairs", u kojem je iznio tvrdnju da je prekrajanje postojećih granica na Balkanu neminovno

Timoti Les (Timothy Less) opet je podigao političku prašinu na ovim prostorima intervjuom za "Sputnjik", revitalizirajući ideju prekrajanja granica na Balkanu. U okviru tog i drugih istupa uglavnom za srbijanske medije on uvijeno ali otvoreno podržava stvaranje "Velike Srbije". Les naglašava da je Zapad stavio apsolutni veto na ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, dok, primjećuje,  po pitanju ujedinjenja Albanije i Kosova ni izdaleka nije tako energičan.  

Bošnjačka nacionalna država

Ovaj bivši britanski diplomata smatra da je promjena granica u regionu mirnim putem jedna od mogućnosti koja bi dovela do stabilnosti u zemljama zapadnog Balkana, te da je jedna od opcija za to i mirovna konferencija uz učešće svjetskih sila.

- Pitanje je kako Zapad treba reagirati na to, da li da nastavimo s politikom proširenja EU koja nije funkcionalna, da pustimo završetak formiranaj nacionalnih ili da zapad treba prepoznati šta se dešava i promovirati proces tranzicije kroz veće autonomije - upitao je Les.

Prema njegovom mišljenju "logična je posljedica pojava bošnjačke nacionalne države čije bi sjedište bilo u Sarajevu unutar granica o kojima bi pregovarali s bosanskim Hrvatima i bosanskim Srbima. Isto, kaže, važi za Makedoniju.

Les je ocijenio i da bi Bošnjaci mogli "otpočeti pregovore sa Srbima i Hrvatima u BiH o ovim temama i pitanjima".

On je naglasio da tu, prije svega, misli na hercegovačke Hrvate i da bi onda, ako bi uopće došlo do dogovora, kao rezultat svega trebalo doći do promjene granice kantona.

Les je rekao da još od Dejtona "Srbi ne smatraju BiH svojom državom", i da bi i tu trebalo doći do razgovora.

Ocjenjuje da je Srbija izgubila pokrajinu Kosovo još 1999. godine poslije NATO bombardovanja i da sada Beograd "treba spasiti šta se spasiti može".

- Srbi treba da se izvuku iz ponižavajuće situacije i mislim da je Vučić dao razumnu cijenu - rekao je on.

Podjele ne donose dobro

Les je i prije dvije godine plasirao slične ideje. Bujicu reakcija je izazvao autorskim tekstom u časopisu "Foreign Affairs". On je tad napisao da Zapad treba odustati od dosadašnje politike "njegovanja multietičnosti" i napraviti radikalan zaokret kojim će se izaći u susret "nacionalnim težnjama manjina".

Dragan Čović je te 2016 godine, u vezi s Lesovom tezom, izjavio da "bilo kakvo dijeljenje ne bi donijelo ništa dobro na ovim prostorima". Pojasnio je da je on osobno za BiH u granicama koje postoje i koje su dio našeg međunarodnog priznanja.

- To bi bio samo nastavak jednog kontinuiteta napetosti kroz historiju na ovim prostorima. Ne znam iz čega je taj diplomata istakao takve zahtjeve, ali sam duboko uvjeren da to nije put za BiH. Jedini put za našu zemlju jeste da uredimo unutrašnje odnose u BiH, da na osjetljiv način u potpunosti osiguramo jednu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. To ne znači čak ni unutrašnje nacionalne podjele, već da tražimo rješenja da se svaki od tih naroda može osjećati jednakopravnim. Ne vidim kako bi se na bilo koji način išlo u cijepanje i podjele, To bi bio jedan užasan period koji ništa nikome dobro ne bi donio - kazao je tad Čović za "Avaz" .

Istovremeno, direktor Centra za studije jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Gracu Florijan Biber (Florian Bieber) za naš list je kazao da mu se Lesom tekst na prvu čini kao svojevrstan test.

- Izgleda da je tekst napisao lobista ili je ovo pokušaj da se privuče pažnja. Autor teksta nije poznati analitičar, ali je objavio nekoliko tekstova ove i prošle godine. Po vokaciji je diplomata, a sad je i savjetnik. Tekst je intelektualno lijen, opasan i sadrži loše informacije. Također, daje utisak da Evropom vladaju ultradesničarske stranke, kao što je austrijska Slobodarska stranka. Zbog svega toga ne bih mu davao preveliku pažnju. Prava je nesreća da je "Foreign Affairs" objavio ovakav tekst, ali sumnjam da će imati nekog velikog utjecaja - govori Bieber.

I Mladen Ivanić je tad zaključio da se očigledno radi o tekstu nekoga ko živi daleko i pojma nema o ovom prostoru.

- Šta bih ja volio? Možda ima nekih elemenata zajedništva. Šta je realno? Znam da to potpuno nije realno - rekao je prije te 2016. godine Ivanić.

O bivšem čelniku britanskog konzulata u Banjoj Luci

Inače, Timoti Les je direktor agencije "Nova Europa", koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Evropi. On je prije nego je pokrenuo agenciju, deset godina proveo radeći kao analitičar, diplomata i kreator politike u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije.

Jedno vrijeme bio je na čelu britanskog konzulata u Banjoj Luci, u Odjelu za institucije EU-a, a služio je i kao politički sekretar britanske ambasade u Skoplju.

Bivši je profesor Politika istočne Evrope na Univerzitetu u Kentui, bivši analitičar rizika za Balkan i bivši Sovjetski Savez pri agenciji "Dun i Bradstreet".

On je studirao politiku u Školi slavenskih i istočnoevropskih studije u Londonu, te Međunarodne odnose na Univerzitetu u Kembridžu.

U video ispod pogledajte Lesov intervju za "Sputnik".