Tinejdžerka tvrdi: Za ISIL-ovca sam se udala preko telefona

Home

Tinejdžerka tvrdi: Za ISIL-ovca sam se udala preko telefona


Njemica Linda Venzel (Linda Wenzel) (16), članica tzv. Islamske države koja bi se mogla suočiti sa smrtnom kaznom, tvrdi da ju je za pristupanje džihadistima "pripremila" Jordanka s kojom je pričala putem interneta, piše The Independent. 

Iračke su je snage uhapsile tokom oslobođenja Mosula od ISIL-a, a tinejdžerica je nakon toga optužena da je kao članica islamističke skupine učestvovala u sukobima u Iraku. Ona pak optužbe odbacuje.

Irački premijer u septembru je kazao da postoji mogućnost da Venzel bude osuđena na smrt ako se utvrdi da su zločini za koje je terete dovoljno teški. O tome će prosuditi tamošnji sud.

Venzel tvrdi da ju je djevojka imena Fatema 2016. tokom razgovora na internetskom forumu za džihadiste uvjerila da se preobrati na islam. S 15 je godina pobjegla od kuće kako bi postala suprugom Čečenca Abu Usame al-Shisanija, ISIL-ovog borca s kojim ju je Fatema upoznala. Dodala je da ju je on nagovorio da pobjegne nakon što mu se požalila da ima problema kod kuće.

On joj je pak obećao da će je oženiti ako se pridruži ISIL-u te da će joj nabaviti dokumente kako bi otputovala u Tursku. Kada je tamo stigla, on je već bio u Siriji, ali Venzel tvrdi da su se svejedno tada vjenčali, i to "preko telefona". Poslije su se susreli i otišli u Mosul. Tri mjeseca poslije, tvrdi Njemica, njen muž je ubijen, a džihadisti su odbili njenu molbu da se vrati kući. Kao udovica borca dobila je 200 američkih dolara.

U julu ove godine 16-godišnjakinju su pronašli u jednom podrumu u Mosulu. Izvori u iračkim službama tvrde da je učestvovala u borbenim akcijama. Venzel se sada nalazi u zatvoru u Bagdadu. Moglo bi joj se suditi kao odrasloj osobi te ako se potvrde optužbe mogli bi je osuditi na smrt vješanjem.

- Samo želim otići odavde. Želim pobjeći od rata, od oružja, od buke. Želim vratiti kući svojoj porodici - navodno je rekla iračkom novinaru Amiru Musawyju koji tvrdi da djevojka ne zna u kakvoj bi se situaciji mogla naći zbog svojih djela.

Irački su dužnosnici rekli za Associated Press da su stotine navodnih mladenki ISIL-a strpali u zatvore oko Mosula i u samom gradu. Među njima ima državljanki Belgije, Francuske, Sirije i Irana.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 07/10/2017 - 10:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top