Tineke Strik: Dodikovo kontinuirano koketiranje sa Putinom potvrđuje njegovu nezainteresovanost za demokratiju

.
Brutalna invazija na Ukrajinu pokazuje potrebu za borbom protiv ruskog uticaja na Balkanu, jer direktno ugrožava evropsku sigurnost, istakla je u svom obraćanju

 

Zastupnici Evropskog parlamenta danas su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini, "gdje rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje", navodi se u saopćenju EP.

Europarlamentarka Tineke Strik je istakla da se sankcije Dodiku moraju uvesti odmah.

Njeno obraćanje prenosimo u cijelosti. 

- Odgovor Evrope na rusku agresiju bio je skoro jedinstven. Skoro.

Dok je ostatak Evrope razgovarao o sankcijama, lider bosanskih Srba Dodik razgovarao je sa ruskim ambasadorom i ministrom Lavrovom. Dodikovo kontinuirano koketiranje sa Putinom potvrđuje njegovu nezainteresovanost za demokratiju, međunarodni poredak ili evropsku sigurnost.

Ipak, brutalna invazija na Ukrajinu pokazuje potrebu za borbom protiv ruskog uticaja na Balkanu, jer direktno ugrožava evropsku sigurnost. Davno zakašnjele sankcije za Dodikovu secesionističku agresiju moraju biti uvedene odmah.

Bosanskohercegovački građani su postali istinski uplašeni, proživljavajući svoje traume iz devedesetih. Ruski uticaj ih također udaljava od EU perspektive, što je pogubno za njihovo pravo da žive u stabilnoj i punopravnoj demokratiji.

Ipak, snažna podrška bosanskohercegovačkog civilnog društva i procesa evropskih integracija povećala bi njihovo povjerenje u EU i u demokratsku i prosperitetnu budućnost. Hajde da se snažno angažujemo sa građanima i kao prvi korak osiguramo slobodne i poštene izbore u oktobru. To bi bio najbolji i najperspektivniji lijek protiv ruskog uplitanja - zaključila je Strik. 

FOTO: SCREENSHOT