Tipičan profil kockara u BiH često je porodični čovjek između 30 i 45 godina

,

U Bosni i Hercegovini, kockanje je postalo sveprisutan problem koji direktno utječe na ekonomsku stabilnost pojedinaca i njihovih porodica.

Statistički podaci otkrivaju zabrinjavajuću sliku: svaki odrasli stanovnik BiH, gledano prosječno, godišnje prokocka čitavu mjesečnu platu.

Stručnjaci čak tvrde da su ove procjene konzervativne i da stvarno stanje može biti još gore.

 

Tipičan profil kockara u BiH često je porodični čovjek između 30 i 45 godina. On se suočava s frustracijom zbog nemogućnosti osiguravanja financijski stabilnog života svojoj porodici.

 

Ova frustracija često ga vodi u kockarnice i kladionice, gdje traži izlaz iz svojih financijskih problema. Međutim, umjesto rješenja, ove ustanove stvaraju ovisnost koja dodatno pogoršava već tešku situaciju.

Kockanje u BiH nije samo problem pojedinca; ono ima duboke društvene posljedice.

Porodica se suočavaju s financijskim poteškoćama, razvodima i gubitkom imovine. Ovisnost o kockanju također može dovesti do mentalnih i emocionalnih problema, kao i pada kvalitete života za čitavu zajednicu.

Stoga je važno da se poduzmu mjere za suzbijanje problema kockanja u BiH. Edukacija o rizicima i posljedicama kockanja, pružanje podrške osobama koje se bore s ovisnošću te uvođenje strožih propisa i kontrola u kockarskim ustanovama mogli bi biti koraci u pravom smjeru.