Todorić na slobodi!

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da Todorić na ročištu upozoren da, ukoliko bude prekršio dio mjera opreza, kaucija pripada državi, a on se vraća u istražni zatvor.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak oko 17 sati izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je smješten nakon što je 7. novembra izručen Hrvatskoj.

Nakon izlaska iz zatvora Todorić je u pratnji supruge ušao u automobil i nije davao izjave.

Na slobodu je pušten uz sudske mjere opreza i 7,5 miliona kuna kaucije (oko milion eura). Njegovi odvjetnici koji su ranije tvrdili da Todorić nema novca u utorak su izjavili da su mu u prikupljanju kaucije pomogli prijatelji. Nakon što je novac sjeo na sudski račun Todorić je pred sucem istrage morao predati pasoš i obvezati se da neće napuštati Zagreb, mjesto svog prebivališta.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da Todorić na ročištu upozoren da, ukoliko bude prekršio dio mjera opreza, kaucija pripada državi, a on se vraća u istražni zatvor. Na pitanje zna li ko je uplatitelj jamčevine Devčić je kazao da je za sud relevantno samo da je novac položen, javlja Hina.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko kompanije Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Bivši vlasnik Agrokora Hrvatskoj je izručen tačno godinu dana od hapšenja u Londonu, gdje se sklonio poslije izbijanja afere Agrokor. I prije izručenja njegova je odbrana isticala da je u istrazi, zbog koje mu je određen istražni zatvor, neispitan ostao tek jedan svjedok koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Sudac istrage je dan nakon izručenja odlučio da Todorić ipak treba ostati iza rešetaka, ali ne zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, već zbog opasnosti od bijega. No, izvanraspravno vijeće je 15. novembra zaključilo da Ivica Todorić može istražni zatvor zamijeniti kaucijom od 7,5 miliona kuna i mjerama opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje pasoša.

Izvor: