Toplotni val koji prži zapadnu Evropu stiže i kod nas

,

Ovog vikenda su dijelove zapadne Evrope zahvatile ekstremne vrućine koje je uzrokovao val vrućeg zraka iz Afrike. U Francuskoj i Španiji srušeni su temperaturni rekordi za ovo doba godine, a bolnice i elektroenergetske mreže našle su se pod pritiskom.

Meteorolozi u Francuskoj predviđaju da će temperature u nekim dijelovima zemlje doseći 42 stepena.

Naučnici upozoravaju da klimatske promjene uzrokuju da se ovakvi periodi intenzivnih vrućina pojavljuju sve ranije te su uz to sve intenzivniji. Toplinski val koji je zahvatio Francuski je najraniji takav val od početka mjerenja 1947. godine, objavila je francuska državna meteorološka agencija.

Ekstremne temperature u Evropi

Poljoprivrednici u Italiji upozoravaju na utjecaj suša na urod. Nivo vode u rijeci Po je pao za 75% u odnosu na prosjeke. U španskoj regiji Kataloniji vatrogasci se pak bore sa šumskim požarima.

U Njemačkoj, u kojoj se očekuje maksimalnih 38 stepeni, a ministar zdravstva pozvao je osjetljive grupe ljudi da uzimaju mnogo tečnosti.

“Vrućina i suviše malo tečnosti može biti smrtonosno za starije ljude”, napisao je ministar Karl Lauterbach na Twitteru.

Istovremeno, dužnosnici upozoravaju na opasnost od požara diljem oblasti zapadnog Mediterana u kojem visoke temperature i dugi period suše stvaraju uvjete za njihovo izbijanje.

Stručnjaci kažu da je rani toplotni val signal nečeg što dolazi kada zbog klimatskih promjena temperature obično zabilježene u julu i augustu također postanu vjerovatne u junu.

Šta čeka BiH

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i veoma toplo vrijeme, uz dnevnu temperaturu vazduha do 33 stepena Celzijusa.

Jutro će biti vedro, sunčano i svježe, a tokom dana sunčano, veoma toplo, lokalno i vruće.

Jutarnja temperatura od 12 do 17, u višim predjelima devet stepeni, a maksimalna dnevna od 26 do 31, lokalno na sjeveru i jugu i oko 33, u višim predjelima 22 stepen.

Puhat slab do umjeren istočni, jugoistočni, uvečer slab i promjenjiv vjetar.

Veoma toplo vrijeme bit će i narednih dana, uz naoblačenje koje se očekuje od utorka i mogućnost lokalnih kraćih pljuskova.