(VIDEO) Toranj koji usisava smog iz zraka nakon Nizozemske i Kine stiže u Poljsku

Nizozemska tvrtka Studio Roosegaarde predvođena svojim osnivačem Daanom Roosegaardom pokrenula je niz urbanih inovacija koje spajaju umjetnost i modernu tehnologiju u svrhu stvaranja urbane i čiste okoline. Među inovacijama se pronašao i „Smog Free Tower“, prvi vakuumski čistač smoga koji svoje mjesto uskoro pronalazi u Poljskoj.

Urbanom inovacijom do čišćeg zraka

Nakon prvotne instalacije u Rotterdamu i Amsterdamu, potom u Pekingu 2016. godine, prvi vakuumski čistač smoga na svijetu u obliku tornja „Smog Free Tower“ uskoro dolazi u poljski Krakov gdje će primjenom ionizacijske tehnologije rješavati probleme gradskog smoga.

„Smog Free Tower“ dio je projekta koji je pokrenula nizozemska tvrtka Studio Roosegaarde predvođena dizajnerom i inovatorom Daanom Roosegaardom, a koji za cilj ima stvaranje čistijeg zraka u urbanim sredinama.

Visina ovog inovativnog tornja je 7 metara, a debljina mu iznosi 3, 5 metara. Korištenjem ionizacijske tehnologije, toranj privlači i upija štetne čestice smoga, a nazad vraća pročišćeni zrak. Prikupljene ugljične čestice koje zaostaju nakon pročišćavanja zraka se komprimiraju i koriste za izradu nakita.

Izrazito visoka učinkovitost

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu proučavali su učinkovitost Roosegaardovog tornja i otkrili su da može uhvatiti do 70 posto PM10 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) i do 50 posto PM2.5 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 2, 5 mikrometara). Ispitivanjima je utvrđeno da svojim radom toranj troši manje električne energije od običnog bojlera za vodu.

Nakon instaliranja u Pekingu, toranj je očistio 30 milijuna kubičnih metara zraka u 41 dan, što je deset puta veći volumen od Nacionalnog stadiona u Pekingu čiji je kapacitet 80.000 gledatelja.

„SmogFreeTower“ uskoro dolazi u Krakov, točnije u Park Jordana u blizini Muzeja suvremene umjetnosti, gdje će se od 16. veljače do 15. travnja održavati izložba na kojoj će se predstaviti prstenje napravljeno od sakupljenih ugljičnih čestica u već postavljenim tornjevima.

Izvor: