Heftičnjak: Torta sa okusom primitivizma Denisa Bećirovića

heft176

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Niko ozbiljan ne očekuje od Denisa Bećirovića bilo kakvu korist za državu tokom njegovog mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Od njega se može očekivati da će mu osnovna platforma ostati populizam i politikanstvo. I već je to tokom prve posjete i potvrdio. Naime, nakon posjete Memorijalnom centru u Potočarima, Bećirović je iskoristio posjetu nani Fati Orlović da odmah pokaže kojim putem će ići. Tako je novouspostavljeni član Predsjedništva dobrotu i domaćinstvo neprikosnovene heroine iskoristio da bi sebi digao rep, pa je objavio i fotografiju torte sa njegovim likom koja ga je dočekala u domu ove naše legendarne nane. 

 

''Interesantno, na stolu ispred nane Fate i njenih gostiju, pored brojnih slatkiša i sokova, bila je i torta sa likom novog člana Predsjedništva BiH koji stoji za govornicom. Na torti je pisalo 'Dobro nam došao. Vaša nana Fata'", objavila je Bećirovićeva služba za medije. Prvo što vam pada na pamet kome normalnom može pasti na pamet da objavite fotografiju torte sa vlastitim likom, pa se onda sjetite da bi to u regionu možda jedini uradio Aleksandar Vučić, ali on bi natjerao Pink da to oni umjesto njega urade. Zaista, posjeta nani Fati Orlović je za svaku pohvalu, ali na ovaj način koristiti je u politikantske svhre mogu samo politički narcisi kojima je vlastiti lik važniji od bilo kakvog obraza ili časti.

Željko Komšić patriotizam koristi kao političko gorivo, zahvaljujući čemu će provesti punih 16 godina u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. On je, dakle, ozbiljan i populista i zna biti politikant kada je njegova fotelja u pitanju. Ali on nikada ne bi koristio vlastite fotografije sa torte za promociju, jer ima u njemu nekog stava i karaktera. Denisu Bećiroviću to nije problem i kada je u pitanju populizam i primitivizam tu je Željko Komšić dobio ozbiljnu konkurenciju. Šefik Džaferović je bio mnogo ozbiljniji i od njega se takvi izleti u promociju vlastitog lika i djela nikada ne bi mogla očekivati – možda da promovira Bakira Izetbegovića – da – ali njega samoga – ne.    

Još jedan je lik iskoristio dobrotu nane Fate Orlović kada im je poslala tortu – to je uradio Fahrudin Radončić kada je u vlastitom mediju, Avazu, objavio ogroman tekst kako mu je nana Fata poslala ''pobjedničku tortu SBB-u''. Ali Denis Bećirović je otišao korak dalje – on je (ponavljamo) objavio tortu sa vlastitom fotografijom kako bi pokazao da ima podršku legendarne nane. No, ovakva ljubav prema samom sebi već je viđena kod Bećirovića jer su mediji pisali prije desetak godina kada je postao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, naredio da se u kancelarije postave njegove slike. Što je neznanje veće, to je samoljubljivost veća. Od Bećirovića ne treba ništa drugo ni očekivati – 3P – politikanstvo, primitivizam i populizam.