Tramp: Mi smo banka koju svi žele opljačkati, Indija mora smanjiti uvozne carine

Indija mora smanjiti uvozne carine na američku robu, pogotovo na motocikle, zahtjev je predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) usred eskalirajućih trgovinskih napetosti s tom južnoazijskom državom.

- Motocikli Harley Davidson moraju biti uvezeni u Indiju po neto vrijednosti - izjavio je Trump za CNBC, dok legendarni američki proizvođač motocikala pokušava osvojiti jedno od najvećih svjetskih tržišta.

Iako je predsjednik milijarder hvalio svoje napore tokom prošlogodišnjih nastojanja da uvozne carine na američke motocikle smanji za pola, Tramp ostaje posvećen tome da prisili Indiju na još više ustupaka.

- Gledate Indiju, 100 posto poreza na motocikl. Ja sam nazvao premijera Modija. Rekao sam da je to neprihvatljivo. On ga je smanjio za 50 posto jednim telefonskim pozivom - izjavio je Tramp u ponedjeljak.

Tokom intervjua američki predsjednik je nastavio braniti svoju žestoku protekcionističku politiku koja je njegovu administraciju dovela u sukob s brojnim tradicionalnim trgovinskim partnerima, prenosi Avaz.

- Mi smo banka koju svi žele opljačkati. I to je ono što su radili dugo vremena - tvrdi Tramp, obećavajući da će nastaviti raditi na smanjenju trgovinskog deficita od 800 milijardi dolara.