Trampu digli spomenik u Sloveniji: I djeca mu se smiju

U jednom selu u Sloveniji osvanuo je spomenik predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump). Slovenija je, podsjetimo, domovina njegove supruge Melanije Tramp.

Spomenik je nešto viši od sedam metara, nalazi se u mjestu Sela pri Kamniku, oko 30 kilometara od Ljubljane, napravljen je od drveta i američkom predsjedniku se vjerovatno neće svidjeti, prenosi Avaz.

Tramp je na spomeniku odjeven u plavo odijelo s crvenom kravatom, a u njegovim plavim očima ogleda se "žestina", piše dalje "Washington Post". Njegova desna ruka uzdignuta je sa stegnutom pesnicom, a cijela statua liči na "božićnu krckalicu za orahe". 

Čini se, međutim, da statua još nije završena, s obzirom na to da su na njoj i dalje postavljene merdevine, dok je u blizini vidljiva gomila drvene građe.

Statua je postavljena prekoputa lokalne vatrogasne stanice, na maloj raskrsnici na putu koji mještani koriste za odlazak na svoje poslove u Ljubljanu.

Čovjek koji je osmislio statuu i koji je dao intervju za lokalnu televiziju, ali i koji nije imenovan, kaže da je imao ideju da Trumpa predstavi u stilu Supermena ili čuvene njujorške Statue slobode, piše "Washington Post".

Umjetnik, kojem je u izradi spomenika pomogla grupa mladih ljudi, kazao je kako spomenik predstavlja provokaciju zato što je svijet pun populizma. 

List piše i da je statua postavljena tako da Trampovo lice gleda u pravcu Melanijinog rodnog sela Sevnice, koje je napustila kao mlada djevojka da bi se posvetila karijeri manekenke.