fbpx Traže hitan sastanak zbog prijava na policijsku torturu

Traže hitan sastanak zbog prijava na policijsku torturu

Home

Traže hitan sastanak zbog prijava na policijsku torturu

Nakon što je šest organizacija civilnog društva uputilo nekoliko dopisa Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH u kojima traže da službenici ove institucije posjete sva lica koja je MUP RS priveo ili pritvorio u vezi sa okupljanjima od 25. decembra 2018., danas u 14.00 sati će i lično, u Ulici akademika Jovana Surutke 13, Ombudsmanu uručiti ove zahtjeve.

Organizacije civilnog društva traže da Ombudsman BiH iskoristi svoje nadležnosti i ovlaštenja i ispita navode koji se pojavili u medijima prema kojima je, prilikom privođenja i hapšenja pojedinih građana i građanki, došlo do upotrebe prekomjerne i nedozvoljene sile policijskih službenika, ali i torture i ponižavajućeg tretmana u službenim prostorijama policije.

Organizacije takođe traže da Ombudsman i u narednim danima nastavi izbliza pratiti aktivnosti MUP-a RS prema članovima grupe Pravda za Davida i svim drugim građanima koji su se odlučili na mirno okupljanje i izražavanje svog mišljenja u vezi sa ovim slučajem. Predlažu da pri posjetama pritvorenim osobama budu prisutni, u duhu demokratske prakse, i predstavnici organizacija civilnog društva koje su posvećene zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Organizacije još jednom podsjećaju da je BiH ratifikovala Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja kojim je na sebe preuzela niz obaveza u vezi sa prevencijom ovakvih postupanja, te u tom smislu smatramo naročito bitnim uspostavu monitoring aktivnosti Institucije Ombudsmana u narednom periodu u cilju zaštite građana koji izražavaju svoj javnih protest i nezadovoljstvo radom organa gonjenja u predmetu David Dragičević. Podsjećaju i da su spontana okupljanja građana međunarodni standard, te da se ovakvim postupanjem pripadnika MUP-a RS ugrožavaju prava na slobodu okupljanja i izražavanja.

Organizacije potpisnice:

Transparency International BIH

Helsinški parlament građana Banjaluka

Centar za životnu sredinu

Udruženje građana Oštra nula

Perpetuum mobile

Centar za mlade KVART

Objavio: Pet, 28/12/2018 - 12:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top