Zbor građana MZ Polje: „Tražimo rješenje migrantske krize u našem dvorištu“

Savjet MZ Polje u subotu, 29. decembra održao je zbor građana ovog naselja kako bi ukazao na, kako ističu, evidentan problem migrantske krize koju su osjetili smještajem migranata u objekat firme „Miral“. Potpisivanjem peticija građana i njihov pristisak na Savjet MZ Polje, dovelo je do toga da su iz Savjeta prvobitno apel uputili na adresu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Velike Kladuše, Fikreta Bašića koji je dokument proslijedio višim nivoima.

Buru reakcija lokalnog stanovništa, što je jedan od razloga organiziranja zbora građana, izazvali su stambeni kontejneri koji su se od prije nekoliko dana pojavili ispred objekta Mirala. Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) tvrde kako je namjena kontejnera da se popuni prethodno dogovoreni smještajni kapacitet koji iznosi 700 migranata. Bogdan Runić, count menadžer privremenog centra za migrante Miral, ističe da da će u 30 kontejnera biti smješteno po šest osoba. Preostalih deset kontejnera služit će za potrebe rukovodstva i osoblja koje trenutno brine o migrantima, a to prije svega volonteri i zdravstveno osoblje.

Image

S druge strane, građani ističu svakodnevne probleme s kojima se suočavaju u vidu provala i krađa, te izražavaju osjećaj nesigurnosti u slobodi kretanja. Na zboru građana potvrđeni su i određeni zaključci koji će biti upućeni na adrese komesara USK-a, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, predsjedavajućem Bašiću, Skupštini USK-a, vlasniku objekta „Miral“, IOM-u. Između ostalih zahtjeva i zaključaka, traži se sprječavanje deportacije u Bosnu i Hercegovinu, da vlasnik „Mirala“ nakon isteka ugovora ne potpiše produženje istog, te da IOM prestane sa aktivnostima u vidu proširenja smještajnih kapaciteta. Iako je bilo najavljeno prisustvo predstavnika Međunarodne organizacije za migracije, niko od navedene organizacije nije prisustvovao današnjem zboru građana. Predsjednik MZ Polje, Asko Karajić kaže da su današnjm zborom htjeli alarmirati sve institucije o migrantskoj krizi, kao i upoznati građane o narednim aktivnostima…

Image

Prisutnima se obratio i građanin MZ Polje, Enver Munjaković koji se osvrnuo na migrantsku krizu u Velikoj Kladuši s posebnim osvrtom na ovo naselje. Kako kaže, ne izražava optimizam da će brzo dođi do nekog rješenja, ali svaki početak je težak…

Image

Da mještani i privredni subjekti naselja Polje trpe određene posljedice migrantske krize, potvrdio je i Elvis Veljačić, čiji objekt je nedavno pretrpio finansijsku štetu nastalu uslijed provale, a kao veliki problem ističe i smanjeni broj korisnika usluga što se ogleda u obimu poslovanja.

Veljačić je dodao da je zbog dalje sigurnosti angažirao i pripadnika obezbijeđenja.  Na pojavu velikog broja provala, narušavanja javnog reda i mira, kao i nesigurnosti i uznemirenosti građana zbog migranata, saopćenjem za javnost, ukazao je i Savjet MZ Velika Kladuša.  Naime, u saopćenju se apelira da se ubuduće, upravo zbog svega navedenog, sve provale stambenih i poslovnih objekata, oštećenja i otuđenja materijalne imovine, kao i svaki oblik uznemiravanja od strane migranata prijavi nadležnoj Policijskoj stanici Velika Kladuša, te da nakon završenog uviđaja od strane policije, od istih traže zapisnik o izvršenom uviđaju, jer ovaj zapisnik predstavlja jedini dokaz u pokretanju postupka naknade štete prema odgovornim institucijama.

Građani MZ Polje današnjim okupljanjem poslali su poruku i izrazili stav prema migrantskoj krizi u Velikoj Kladuši, ali i prije svega stanjem u njihovom dvorištu, te pozvali na pomoć i podršku ostalih mjesnih zajednica, općine Velika Kladuša, te drugih relevantnih institucija.