Tražit će se pritvor za uhapšene policajce u Tuzli i Kalesiji

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) koji su jučer uhapšeni u policijskoj akciji na području Kalesije danas će biti predati u nadležnost Tužilaštva TK.

Pripadnici MUP-a TK i Federalne uprave policije jučer su obavili pretrese na nekoliko lokacija u Kalesiji i Tuzli i uhapsili tri službenika kantonalnog MUP-a zbog sumnje na počinjenje više krivičnih djela.

Kako je potvrđeno, jučer su uhapšeni aktuelni načelnik Operativnog centra u MUP-u TK Vahidin Omerbegović te službenici u Policijskoj stanici Kalesija Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić.

Vahidin Omerbegović prije dolaska na dužnost načelnika Operativnog centra u MUP-u TK, obavljao je funkcije zamjenika ovog Centra i komandira Policijske stanice Kalesija. 

On je osumnjičen da je tokom obavljanja svih funkcija, u periodu od 2014. do 2019. godine počinio niz krivičnih djela, a riječ je o zloupotrebi položaja i ovlaštenja, odavanju službene tajne, primanju nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanju dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanju u obavljanju službe.

Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić su osumnjičeni da su počinili krivična djela primanje dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Kako saznaje Klix.ba, uhapšeni će danas biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, nakon čega će nadležnom sudu najvjerovatnije biti predloženo određivanje jednomjesečnog pritvora.