Trebinjac u svijetu top bankarstva: Nije bitno da budeš bolji od drugoga već od jučerašnjeg sebe

bankar
Biti bankar je elitističko zanimanje ali je ono i dinamično, zahtjevno, traži puno zalaganja i energije. Pri tom, ličnim angažmanom se direktno i indirektno značajno utiče na privredni razvoj zemlje što je i više od izazova, baš kao za direktora Segmenta preduzetničkog bankarstva u UniCredit banci Banja Luka, koji je jednako uspješan i sportista. Iz čega poima odnos prema poslu, piše portal ThePrestige.

Magazin Global Finance proglasio je UniCredit najboljim pružaocem usluga finansiranja trgovine u BiH za 2019. godinu. Dio te bankarske porodice je i UniCredit banka Banja Luka čiji je direktor Segmenta preduzetničkog bankarstva, Aleksandar Mrdić, ekonomista ali i jednako uspješan sportista. U domaćem džudou Mrdići su nezaobilazni, kao treneri, sportisti i funkcioneri džudo kluba Leotar. Otuda ni kod njega nije bilo dileme kojim sportom će se baviti, jer sem porodične tradicije, džudisti su u Trebinju imali prepoznatljivost, povezanu sa dozom mangupluka koja je džudo činila dodatno privlačnim dječacima. Kroz višegodišnju karijeru nastupio je na mnogim takmičenjima, višestruki je prvak države, osvajač balkanskih odličja, učesnik evropskih i svjetskih džudo turnira. Nije bilo lako uskladiti sportske sa obavezama na Ekonomskom fakultetu, ali nakon džudoa, uslijedila je uspješna bankarska karijera, sada u Banjaluci, koju doživljava svojim drugim gradom.

Intervju sa Aleksandrom Mrdićem obavila je ekipa portala The Prestige.

„Volim da sarađujem s ljudima koji imaju i sportsku karijeru iza sebe“

S obzirom da je bh. tržište dinamično, konkurencija 25 banaka, gotovo svakog mjeseca banke promovišu neku novu uslugu, a pare su i dalje skupe! Kad ćemo imati pozitivniju, potentnu kreditnu klimu?
– Tržišne prilike su rezultat uticaja niza različitih faktora u zemlji i okruženju, a bankarski sistem kao dio ukupnog tržišnog sistema uglavnom je u ravnoteži sa ostalim tržišnim trendovima. Konkretno, što se tiče cijene kapitala, možemo slobodno da zaključimo da novac nije nikada bio jeftiniji u BiH. Banke ulažu značajne resurse u cilju razvoja tržišta i unapređenja poslovnog okruženja između ostalog i kroz edukaciju tržišta kao i kroz jednostavnije načine dostupnosti finansijskih resursa korisnicima putem novih proizvoda i usluga. Naročito značajne resurse u ovom smislu mogu da ponude bankarske grupacije koje imaju iskustvo poslovanja na većem broju tržišta, gdje dragocjena iskustva sa različitih tržišta mogu da daju brži i efikasniji podsticaj na lokalnom tržištu koje u određenim oblastima i dalje ima obilježja tržišta u razvoju.

Kakva je slika sa podrškom preduzetništvu, i koliko se ovdašnja ekonomija može osloniti ili već oslanja na UniCredit?
– UniCredit Bank Banja Luka je u posljednje dvije godine intenzivirala svoje aktivnosti u dijelu podrške i razvoja preduzetništva i to kroz različite vidove saradnje sa tržištem. Našim klijentima smo omogućili niz edukativnih radionica po osnovu tema vođenja biznisa, izvora finansiranja te drugih aktuelnih tema koje tangiraju savremene trendove poslovanja. Opredijeljenost da podržimo razvoj preduzetništva se ogleda i u vidu raspoloživih izvora finansiranja koji su vjerovatno najatraktivniji na tržištu Republike Srpske, zatim savjetodavni servisi zasnovani na znanjima ali i iskustvima sa oko 14 različitih tržišta na kojima posluje Unicredit. Naši pokazatelji govore da u dijelu angažovanih finansijskih sredstava za podršku preduzetništvu bilježimo dvocifreni procentualni rast u prvom polugodištu ove godine. Što je značajan pokazatelj spremnosti da se izložimo prema ovom tržišnom segmentu koji je prilično senzitivan kad je riječ o tržišnim turbulencijama.

„Što se tiče cijene kapitala, novac nije nikada bio jeftiniji u BiH. Banke ulažu značajne resurse u cilju razvoja tržišta i unapređenja poslovnog okruženja“

Šta je to onda što vas uzbuđuje u poslu bankara? I, koliko vam u svemu tome pomaže to što ste bili uspješan sportista?
– UniCredit Bank Banja Luka gaji takve vrijednosti koje ne promovišu elitistički pristup u odnosu na okruženje, čak naprotiv, cilj i misija nam je da budemo dio svakodnevnice sa našim klijentima; da zajedno prolazimo kroz poslovne i životne izazove. Biti dio najveće bankarske grupacije koja posluje u BiH je istovremeno i privilegija i obaveza, što pojačava našu specifičnu odgovornost prema tržištu. Izazovna mi je činjenica da možemo direktno sa našim klijentima da učestvujemo u razvoju poslovnih poduhvata u različitim tržišnim segmentima. Smatram da svojim angažmanom možemo direktno i indirektno značajno da utičemo na privredni razvoj naše zemlje a to je i više od izazova. Sa klijentima smo učestvovali u izgradnji i razvoju mnogih poslovnih i proizvodnih pogona od kojih su neki krucijalni za razvoj pojedinih regija u RS.

Sportska karijera mi je pomogla naravno i to prvenstveno u dijelu razvoja ličnosti i odnosu prema izazovima. UniCredit je uspješan tim pa meni, kao sportisti, imponuje činjenica da sam dio uspješne zajednice koja razumije i prihvata različitosti. Težnje i stremljenja ka odličjima na sportskim terenima se dobro uklapaju u poslovne ambicije koje UniCredit ima na svim tržištima tako da mogu reći da visoki ciljevi predstavljaju nešto na šta sam navikao u sportu, što mi olakšava dostizanje poslovnih ciljeva.

Kroz komunikaciju, susrećete se sa različitim profilima ljudi. Prepoznajete li se vi koji dolazite iz svijeta sporta, ima li među vama više fer-pleja, podrške u odnosu na ostatak?
– Današnji trendovi su takvi da svi komuniciramo sa mnogo više različitih osoba  nego što je to bila praksa u poslovnim ali i svakodnevnim interakcijama tokom 20. vijeka, na primjer. Moja iskustva sa bivšim sportistima su isključivo pozitivna i volim kada imam mogućnost da sarađujem s nekim ko ima i sportsku karijeru iza sebe. Fokusiran sam na lični razvoj, jer smatram da najviše možemo doprinijeti radeći na sebi, jedan džudo citat kaže: ‘Nije bitno da budeš bolji od drugoga već od jučerašnjeg sebe’. Sportisti znaju da se uspjeh ne podrazumijeva, uloženi mjeseci ili godine teških treninga nisu garancija za uspjeh ali uvijek moramo dati sve od sebe; što vremenom ostaje kao obrazac odnosa prema životu.

Naše uobičajeno pitanje, ali zanimljivo za vas kao bankara: gdje bi uložili 100.000 a gdje miliona maraka?
– Sto hiljada bih uložio u UniCredit banku zbog sigurnosti, s ciljem pokrića školarina za djecu kad za to dođe vrijeme. Milion bih uložio u neki od obnovljivih izvora energije.

Sportisti znaju da se uspjeh ne podrazumijeva, godine treninga nisu garancija za uspjeh ali uvijek moramo dati sve od sebe, što vremenom ostaje kao obrazac odnosa prema životu
 

Šta bi promijenili u svojoj karijeri?
– Još više bi sebe uložio u treniranje i specifične pripreme, na svim takmičenjima na kojima sam nastupio, djelimično spreman ili čak nespreman, sada bih nastupio sto posto spreman. To se uklapa i u filozofiju koju primjenjujem u poslu, uvijek se trudim da dam sto posto svojih mogućnosti. Jer iz sporta nosim to breme da ponekad nisam dao sve od sebe, a to sada ne mogu da ispravim.

Zato se trudim da kćerkama (8 i 12 godina), koje pomalo treniraju atletiku i tenis, usadim sportski duh i higijenu sporta u svakodnevnom životu. Tako imamo zajedničkih četiri-pet treninga sedmično što se svodi uglavnom na pet-šest kilometara trčanja, uz još neke osnovne vježbe.

„Danas, kad više nisam aktivan u džudou razumijem koliko su sportski rezultati relativna stvar koja obilježi kratki period, a da pravu pobjedu čini filozofija sporta koja ostaje usađena i nakon sportske karijere“

Najekstremnija stvar koju ste uradili u sportu?
– Za jedan dan sam morao da izgubim devet kilograma, takmičio sam se u kategoriji do 81 kilogram, a dan prije vaganja imao sam 90, ali sam uspješno spustio kilažu na 81 kilogram. Još se sjećam da sam usljed silnih dehidratacija često sanjao vodu u sezoni najvažnijih turnira.

Sportski trenutak koji pamtite?

– U prepunoj dvorani na državnom seniorskom prvenstvu koje se održavalo u Trebinju, u finalnu borbu smo se borili brat i ja. Te godine smo se takmičili u istoj kategoriji i desilo se, eto, da smo se susreli u finalu.
Neobičan trenutak je bio i kad sam se za jedan klub iz Banjaluke borio kao pojačanje u kategoriji +100 kg, na ekipnom prvenstvu. Regularno sam imao oko 85 kilograma, a za tu ekipu sam se takmičio do 100 i +100 kilograma. Desilo se da je upravo moja borba bila odlučujuća i to u kategoriji preko 100 kg, a s druge strane je bio borac od oko 170 kilograma, duplo više od mene. Cijela dvorana se smijala kada smo nas dvojica izašli na borilište… Ipak, moja ekipa je pobijedila taj meč.
Takođe, od rezultata koje pamtim je prvo seniorsko prvenstvo Republike Srpske, iako nije najvredniji u smislu mojih dostignuća, ali je ostao upečatljiv jer sam nastupio sa 16 godina u tada seniorskoj konkurenciji gdje sam bio ubjedljivo najmlađi takmičar, čak duplo mlađi od nekih mojih protivnika. Nakon teških pet borbi osvojio sam prvo mjesto.

Ko je za vas sportista današnjice?
– Definitivno Novak Đoković! Sa Balkana postići takav uspjeh u pojedinačnom sportu koji je jako popularan, u koji značajna sredstva ulažu razvijene zemlje, ravno je čudu. Pri tom promoviše sportsku kulturu, skromnost i respekt prema ostalim sportistima. Pravi primjer ambasadora.