Bihać: Treće suđenje za ubistvo advokatice Koričić odbrana traži da Budimlić svjedoči

Suđenje Muhamedu Budimliću (1952.), optuženom za ubistvo bihaćke advokatice Jasmine Koričić, nastavljeno je jučer u Vrhovnom sudu Federacije BiH ulaganjem u spis pisanog nalaza i mišljenja vještakinje/uposlenice Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Optužnica, Budmlića, osim za ubistvo postavljanjem improvizirane eksplozivne naprave na vrata ureda advokatice Koričić u februaru 2015. godine, tereti i za neovlaštenu nabavku i držanje opasnih tvari te izazivanje opće opasnosti.

Vještakinja je, u direktnom ispitivanju potvrdila kako prilikom vještačenja DNK-tragova s mjesta zločina nije koristila ‘metodu konsenzusa’ (metod u sklopu kojeg se iz male količine ekstrakta DNK-a sačine tri vrste uzorka radi formiranja DNK profila, koji predstavlja uređeni niz numeričkih oznaka genskih alela),prenosi uskinfo.ba.

Radi se o vještačenju koje je obavljeno na temelju naredbe Vrhovnog suda FBiH od 28. augusta prošle godine, a predmet analize bio je sirovi materijal, pohranjen pod oznakom tajnosti, dostavljen u svrhu identificiranja DNK-profila i detektiranja određenih bioloških tragova, koji pripadaju optuženom i ubijenoj advokatici, odnosno utvrđivanja identiteta spornih i nespornih tragova, te interpretacije rezultata.

Branitelj optuženog, advokat Hamdija Veladžić izvjestio je Sud da je u pisarnicu dostavio podnesak/prigovor na 23 stranice, uključujući i diferencirani prigovor u vezi sa spomenuto vještačenjem, te konkretne prijedloge odbrane.

Između ostalog, odbrana insistira i na provođenju dokaza, ispitivanjem optuženog kao svjedoka, te da se provede daktiloskopsko vještačenje papilarnih linija/tragova, zatraživši očitovanje Suda o svim uloženim prigovorima.

Sud je nakon razmatranja dosada zaprimljenih prigovora/prijedloga odbrane, prihvatio da se optuženi ispita u svojstvu svjedoka, te, istovremeno, odbio prijedlog za provođenje dokaza – daktiloskopskog i vještačenja papilarnih tragova, kao i psihološko vještačenje optuženog u kontekstu njegovog ranijeg iskaza, a odbio je i prijedlog za kriminalističko vještačenje.

Sud je, u kontekstu dosada provedenih dokaza, ocijenio nepotrebnim provođenje spomenutih dokaznih prijedloga, te konstatirao kako će se o danas zaprimljenom podnesku odbrane izjasniti nakon što se detaljno upozna o njegovom sadržaju, odnosno da će jedan primjerak tog podneska biti uručen Tužiteljstvu radi izjašnjenja.

Suđenje Budimliću pred Vijećem Vrhovnog suda BiH uslijedilo je nakon ukidanja dviju ranijih presuda Kantonalnog suda Bihać.

U prvostepenom postupku u Kantonalnom sudu, Budimlić je osuđen na 31 godinu, a nakon ukidanja te presude i ponavljanja postupka bio je osuđen na 32 godine zatvora.

Optužnica Budimlića tereti “da je bio motiviran osvetom, jer je advokatica Koričić zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj i drugim parnicama, u kojima je uspjela supruzi ishoditi korist, čak i kad je optuženi kuću prepisao na sestru da bi izbjegao podjelu bračne imovine“.

Optužnica Budimlića tereti da je kobnog 13. februara 2015. podmetnuo eksplozivnu napravu pred ulazna vrata ureda advokatice Koričić.

Uhapšen je 20-ak dana poslije, na Graničnom prijelazu Izačić po potjernici MUP-a USK.

Nastavak suđenja u predmetu protiv Budimlića zakazan je za 17 februar.