fbpx Trenutna sigurnosna situacija zadovoljavajuća, ali na stolu su brojna otvorena pitanja

Trenutna sigurnosna situacija zadovoljavajuća, ali na stolu su brojna otvorena pitanja

Home

Trenutna sigurnosna situacija zadovoljavajuća, ali na stolu su brojna otvorena pitanja

Mujo Koričić
Dok se policija bavi društvenim, istovremeno očekuje da njihove probleme rješavaju nadležne institucije.

Bilo je to u vrijeme kada sigurnosna situacija, zbog migrantske krize, nije bila zadovoljavajuća.

Krajem oktobra u USK bilo je, po slobodnoj procjeni, oko 8500 migranata i prioritet je bio da se što prije uspostavi sistem rukovođenja i stavljanja policije u punu operativnost.

Trenutnu situaciju kada je sigurnost u pitanju komesar policije ocjenjuje zadovoljavajućom, ali i podsjeća da je neophodno riješiti brojne probleme kako bi policija mogla nesmetano obavljati svoje redovne zadatke.

Jedan od prioritetnih su upražnjena mjesta policijskih, državnih službenika i namještenika kojih s 31.decembrom 2018. nedostaje 190. Najviše u Policijskoj stanici Cazin - 49, dalje slijedi Bihać, Velika Kladuša, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ pa Bužim.

Među njima je i 38 policijskih službenika sa utvrđenom invalidnosti druge kategorije koji u svojim rješenjima imaju naznačeno da ne mogu nositi oružje, da ne mogu raditi u smjenama, pružati intervencije i biti na obezbjeđenjima.

Jedan od razloga za ovakvo stanje je desetogodišna blokada u činovanju, što je tema o kojoj je, pored drugih podjednako važnih, za naš medij govorio Mujo Koričić, policijski komesar USK.

Topic
Objavio: Pet, 04/01/2019 - 08:47
Back to top