Trgovska gora leži na seizmički aktivnim ili mogućim aktivnim dionicama

(ilustracija) Hrvatska i slovenska međudržavna komisija danas bi trebalo da donese odluku o lokaciji za izgradnju odlagališta nuklearnog radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nadomak granice Bosne i Hercegovine.

Javnost je posljednih nekoliko mjeseci svjedočila klasičnom ignorisanju svega onog što je dolazilo iz Bosne i Hercegovoine po ovom pitanju i do danas je bilo nemoguće primijetiti ikakvu ozbiljnu, komšijsku reakciju zvaničnika, pogotovo iz Hrvatske. Poziciju Slovenije također ne treba zanemariti. Čak su i zvanične stranice Vlada Hrvatske i Slovenije ignorisale za danas najavljeni sastanak komisije.

Hrvatski Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva (Program za razdoblje do 2025. godine s pogledom do 2060. godine) jasno je tretirao pitanje seizmoloških karakteristika.

Nevjerovatna je činjenica koja je navedena u pomenutom dokumentu a to je da se Općina Dvor „nalazi u VI i VII zoni maksimalnih intenziteta potresa i leži na seizmički aktivnim ili mogućim aktivnim dionicama“ i da pored toga „ova se lokacija preliminarno može smatrati pogodnom za predviđenu namjenu“.

Cazin.net donosi izvod iz pomenutog Programa koji tretira seizmološke pretpostavke:

- Područje Trgovske gore odlikuje se vrlo složenim tektonskim odnosima. Naslage su poremećene brojnim rasjedima različitog intenziteta i starosti. Općina Dvor se nalazi u VI i VII zoni maksimalnih intenziteta potresa i leži na seizmički aktivnim ili mogućim aktivnim dionicama u zonama uzdužnih rasjeda te dionicama duž poprečnih i dijagonalnih rasjeda s horizontalnim smicanjem blokova i struktura. Područje IX-28 naselja Gvozdansko karakterizira epicentar najjačeg potresa na području Općine (M=6). S obzirom na koncentraciju epicentara potresa, te prisutne strukture i rasjede, potresi nastaju u široj zoni između Zrinske gore i Vukomeričkih gorica.

U široj okolici lokacije zabilježena je pojava potresa te su uočljivi transpresijski procesi  udaljenost od površinski vidljive aktivne zone rasjeda iznosi 4-5 km.

- Izraženije seizmotektonski aktivne zone nalaze se na udaljenostima većim od 15 km.

- Na temelju raspoloživih podataka o strukturno-tektonski i seizmički relevantnim prilikama na području predložene lokacije, ova se lokacija preliminarno može smatrati pogodnom za predviđenu namjenu.

Da li su hrvatske vlasti u ovom dokumentu kontradiktorne, prosudite sami…