Tri boračka zahtjeva, mnogo političke muke: Gdje je "zapelo" pri usvajanju zakona?

Ispunjavanje tri boračka zahtjeva: javna objava boračkog registra, uvođenje boračkog dodatka i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja je, prema svemu sudeći, na dugom štapu, budući da je predizborna kampanja već uveliko počela, a sjednice Federalnog parlamenta, ukoliko se i zakažu, uglavnom bivaju prekinute.

Ispunjavanje tri boračka zahtjeva: javna objava boračkog registra, uvođenje boračkog dodatka i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja je, prema svemu sudeći, na dugom štapu, budući da je predizborna kampanja već uveliko počela, a sjednice Federalnog parlamenta, ukoliko se i zakažu, uglavnom bivaju prekinute.

Usvajanjem dvaju zakona bi se, prema mišljenju federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, mogla ispuniti sva tri navedena boračka zahtjeva, a oba zakona su u Federalnom parlamentu. Jedan u formi nacrta, drugi u formi prijedloga. Njihovo usvajanje, poručuje Bukvarević, ovisi o volji parlamentaraca.

Kud koji - zakon stoji

"Prvi je zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja FBiH, čiji predlagač je zastupnik SDA Ismet Osmanović. On je već u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine od septembra 2017. godine i usvojen je u formi nacrta", podsjetio je Bukvarević za Klix.ba. 

Federalni ministar za pitanja boraca napominje da bi drugi zakon, koji bi regulisao reprezentativnost boračkih udruženja, već na narednoj sjednici Federalnog parlamenta mogao biti razmatran i usvojen. 

"Ukoliko parlamentarci tako odluče, taj zakon, koji je u formi prijedloga, bi već na narednoj sjednici mogao biti usvojen. On se nalazi u Zastupničkom domu i Domu naroda. Zakon reguliše reprezentativnost boračkih udruženja i traži da se jednim članom definiše i finansiranje rada boračkih udruženja", kazao je Bukvarević.

Treći zakon

 

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je u formi prednacrta, prošao je, kako saznajemo, vladu i upućen je kantonalnim skupštinama. 

"U toku maja imali smo odgovor od tri kantonalne skupštine, ostale nisu dostavile odgovor. Mi smo u dopisu napisali da je rok da odgovore 30 dana i da, ukoliko u tom roku ne dostave svoj odgovor, prihvataju prednacrt", kazao nam je Bukvarević. 

Istakao je da je, na osnovu zaključaka koje je Zastupnički dom usvojio na sjednici 23. maja, formirao radnu grupu u ministarstvu, koja ima obavezu da analizira sve prijedloge i zaključke i da pripremi prijedlog zakona.

"Oni će sve prijedloge koji su došli iz kantona, kao i sve zaključke Zastupničkog doma, analizirati i na osnovu tih analiza pripremiti prijedlog zakona koji će naše resorno ministarstvo uputiti prema Federalnom ministarstvu finansija, Federalnom ministarstvu pravde i Uredu za zakonodavstvo", rekao je Bukvarević. 

Napomenuo je da će nakon toga, kada dobiju njihova mišljenja, prijedlog zakona uputiti prema Vladi. 

"Mi imamo rok da do 23. juna pošaljemo Parlamentu prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, u koji će biti ugrađen jedan član koji će definisati javnu objavu registra i u kojem će biti definisan način ostvarivanja boračkog dodatka", napominje Bukvarević i dodaje da će narednih dana to biti regulisano.

Objava registra

 

Bukvarević je za Klix.ba kazao da će jedan član u zakonu o pravima demobilisanih boraca jasno precizirati obavezu Federalnog ministarstva za pitanje boraca da javno na internetskoj stranici objavi registar boraca i registar korisnika.

"Mi imamo obavezu da ispoštujemo zaključak parlamenta. Ukoliko druge agencije iskažu svoje mišljenje o tome će se dalje odlučivati. Ono što je najvažnije, Federalno ministarstvo će ispoštovati zaključke Parlamenta i u našem prijedlogu zakona bit će jasno definisan način i objava registra branilaca", rekao je Bukvarević.

Podsjetio je da će se u registru nalaziti imena i prezimena branitelja, datumi njihovog rođenja, općine iz kojih dolaze, vrijeme koje su proveli u oružanim snagama. 

"U registar će također biti uneseno ukoliko borci primaju neku naknadu, kao i na osnovu čega je primaju i koliki je to iznos", zaključio je Bukvarević u izjavi za Klix.ba.