Tri miliona KM za regionalnu cestu

asd
Rekonstrukcija ceste R 445 od mosta u Malešićima do skretanja za Bioču je jedan od važnijih projekata, kaže Fazlić

Jedna od najvažnijih regionalnih cesta za općinu Ilijaš R 445 biće rekonstruisana, što će koštati blizu 3 miliona KM. Radi se o dijelu puta na potezu od Malešića do Starog Ilijaša. Ugovor je potpisan između Općine Ilijaš, Direkcije za ceste i izvođača radova firme MGBH d. o. o. Sarajevo. Riječ je o veoma značajnom projektu kako za općinu Ilijaš, tako i za Kanton Sarajevo. Radi se o modernoj saobraćajnici s pratećim sadržajima, što podrazumijeva širinu saobraćajne trake i obostrane asfaltne trotoare.

Infrastruktura
Kako je istakao Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš, ovo je kruna dosadašnjeg rada.
- Rekonstrukcija regionalne ceste R445 na potezu od mosta u Malešićima do skretanja za Bioču je veoma važan projekat. Također, bit će izgrađena fekalna i oborinska kanalizacija i rekonstruisana vodovodna mreža. Ovim projektom ćemo riješiti cestovnu i komunalnu infrastrukturu. Moram istaći da su performanse ove ceste postavljene na najviši mogući nivo, što podrazumijeva rekonstrukciju samog kolovoza i izgradnju dvije pješačke staze. To je jako bitno sa aspekta bezbjednosti za sve stanovnike ovog kraja. Na samom projektu se radilo dugo. Sa Direkcijom za ceste je pripremana projektna dokumentacija i rješavali smo imovinske odnose. Vrijednost ovog projekta je oko tri miliona KM, jer računamo i sredstva za rješavanje vodovodne i kanalizacione mreže vrijedne 217.000 KM, kao i ona za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa. Izrađen je projekat rekonstrukcije dijela ceste od Alića rampe do Gnionice. On je revidiran i prihvaćen onako kako je to postavljeno našim regulacionim planom i time su stvorene pretpostavke da uđe u operativni plan Direkcije za ceste 2020, istakao je Fazlić.
Selmir Kovač, direktor Direkcije za ceste KS-a, ističe da je ovo veoma značajan projekat i za Direkciju.

Kretanje pješaka
- Rekonstrukcija regionalne ceste R445 dužine 1.300 metara je veoma važan projekat, a podrazumijeva izgradnju dvije vozne trake i dva trotoara za sigurno kretanje pješaka. Radi se kompletna zamjena gornjeg i donjeg nosivog sloja. Mi smo ranije imali raspisan ovaj projekat u kojem se trebala raditi samo rehabilitacija puta, ali on je poništen na inicijativu Općine Ilijaš i, na svu sreću, sada je kompletiran, izjavio je Kovač.
Kovač napominje da će najveći dio radova biti urađen u toku ove godine, a od vremenskih uslova zavisi njihov kontinuitet na terenu.
Nadzor nad radovima izvodit će stručni predstavnici Instituta IPSA iz Sarajeva. Saobraćaj će se za to vrijeme odvijati jednom trakom.