Tri rečenice Alije Izetbegovića nakon potpisivanja Dejtona: "I kažem svom narodu..."

Alija
Za Dejtonski sporazum se često žargonski kaže da predstavlja "luđačku košulju" Bosne i Hercegovine, s obzirom na brojne okove koje je donio specifičnim administrativnim uređenjem. Da Dejton nije savršen odmah nakon potpisivanja je naglašavao i prvi predsjednik Predsjedništva naše zemlje Alija Izetbegović.

 

Mir koji je donio dogovor u Dejtonu je najvažnija beneficija. Prestalo je ubijanje i stradanje stanovništva, a to je primarno željela većina. Ipak, sve ono drugo što je taj mirovni sporazum donio je predmet za rasprave.

Da li se mogao postići bolji sporazum ili ne je predmet, a i bit će predmet rasprava i analiza u budućnosti. Danas, 25 godina kasnije jasno je da detalji Dejtona nisu najpravedniji. To je neposredno nakon potpisa sporazuma poručio i Alija Izetbegović.

"I kažem svom narodu: ovo možda nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U situaciji poput ove, a u svijetu kakav jest, bolji mir nije moguće postići. Bog nam je svjedok da smo učinili sve što je u našoj moći da smanjimo nivo nepravde za našu zemlju i naš narod", kazao je Izetbegović.

I prava borba za normalniju državu i pravednije društvo tek je počelo nakon Dejtonskog sporazuma. Ta borba traje i danas, a ponekad s ečini da se nažalost i nije mnogo odmaklo. Uz izuzetak nekoliko godina s početka 2000-tih, BiH se suočava sa mnogo unutrašnjih opstrukcija, čak i oko bazičnih stvari.

S druge strane globalna kretanja dodatno usmjeravaju i neke odnose u BiH, gdje građani još vape za državom koja će štititi njihova prava, koja će se jednako poštovati na svakom pedlju i u kojoj će buduće generacije zajedno graditi bolje društvo.