Tri saobraćajke u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Zbog kvara na dalekovodu od 6:41h bez struje su domaćinstva u trafopodručjima Crvarevac 1, Čaglica 1 i 2, Tunjevac i Jabukovac. Kako saznajemo od dežurnog u poslovnici Elektrodistribucije Velika Kladuša ekipe su na teren. Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas će doći do prekida u isporuci električne energije u trafopodručjima Šabića put, Joše 1 i 2 i Gimnazija u periodu od 09:00 do 12:00h.

Policijska stanica Velika Kladuša u protekla 24 sata evidentirala je jedno krivično djelo, i tri saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica. Neprilagođena brzina i nedržanje odstojanja između vozila uzroci su nezgoda.

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je zdravstvenu zaštitu za 36 pacijenata. Dežurne doktorice Aida Dedić i Arnela Čokić na dalje liječenje u KB Bihać uputile 6 pacijenata.

Kladuški vatrogasci imaju mirna 24 sata iza sebe, saznajemo od dežurnog Subašića.

Kako ovog jutra informišu iz JKP “Vodovod i kanalizacija” uredna je isporuka pitke vode.  

Europski dan svjesnosti o antibioticima (18. novembar) i Svjetska sedmica svjesnosti o antimikrobnim lijekovima (WAAW 18. do 24. novembra) dio su evropske i globalne kampanje koja se obilježava svake godine kako bi se poboljšala svijest i razumijevanje antimikrobne rezistencije i potaknula najbolja praksa među javnošću i kreatorima politika, koji imaju ključnu ulogu u smanjenju daljnje pojave i širenja antimikrobne rezistencije Tema 2022. godine je “Zajedno spriječimo antimikrobnu rezistenciju”.

Generalna skupština UN odobrila je rezoluciju kojom se 18. novembar proglašava Svjetskim danom spriječavanja i iscjeljenja seksualne eksoploatacije, zlostavljanja i nasilja nad djecom. Ovaj datum biti će iskorišten i za ukazivanje na potrebu da se počinioci privedu pravdi, a da žrtve dobiju glas u sklopu dugog procesa zacijeljenja.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa kišom. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 15, na jugu do 18 °C.

Biometeorološka prognoza je loša, pod uticajem nadolazeće promjene vremena, kiše i južnog strujanja. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se pojačati, izraženije u drugom dijelu dana i sa noćnim satima. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, nesanice. Poželjno je reducirati aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Stanje na putevima

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Slabije magle ima na dionicama uz riječne tokove centralne i u višim predjelima sjeverne i sjeverozapadne Bosne. Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova danas se obustavlja saobraćaj u terminima od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.