Tri saobraćajne nezgode i četiri narušavanja javnog reda i mira

rvk

 

Tri saobraćajne nezgode i četiri narušavanja javnog reda i mira zabilježeni su u protekla 24h na području općine Velika Kladuša. U jednoj nezgodi jedno lice zadobilo je lakše tjelesne povrede.

39 pacijenata obratilo se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dežurne doktorice Amra Zulić i Aida Dedić su dva pacijenta uputile na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu.

Elektronapajanje je stabilno, saznajemo iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša.

Vatrogsana jedinica Velika Kladuša u izvještajnom periodu nije imala intervencija, saznajemo od dežurnog Okanovića.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano prije podne. Širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, većinom od sredine dana prema večernjim satima. U sjevernim područjima lokalni pljuskovi su mogući i prije podne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C.

Biometeorološke prilike i dalje su relativno nepovoljne, ponajviše zbog promjenljivog vremena. Nakon stabilnijeg, svježijeg i ugodnijeg jutra, u poslijepodnevnim satima su širom zemlje mogući lokalni pljuskovi, što će uzrokovati promjenu raspoloženja kod osjetljivih osoba, kao i meteopatske reakcije u vidu blaže glavobolje, nesanice, dekoncentracije.

Biciklizam je u posljednje vrijeme postao jako popularan, ne samo zbog svih prednosti koje nam pruža u prometu nego i zbog pozitivnog učinka na naše fizičko i mentalno zdravlje. Zbog svega toga, ima svoj poseban dan u godini kada najviše promičemo njegove vrijednosti. Naime, Svjetski dan bicikla obilježava se 3. juna, a sve je počelo kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila rezoluciju 12. aprila 2018. godine.

Stanje na cestama

Kolovozi na putevima u Unsko-sanskom kantonu su mokri i skliski zbog kiše koja pada. Na ostalim putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a na pojedinim dionicama vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti.

Zbog održavanja manifestacije “Rotary kanjon 2023.” danas od 08 do 18 sati obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa.

Na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce, dionici Karanovac-Crna Rijeka, povodom održavanja rafting takmičenja na lokaciji kanjona “Tijesno” i “Bijeli buk”, od 08 do 20 sati vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Zbog održavanja biciklističke utrke („Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u Kronometru”) u vremenu od 09 do 16 sati, u trajanju od 4 sata, doći će do obustave saobraćaja na magistralnom putu Mostar-Široki Brijeg, na dionici od kružnog toka u Miljkovićima/Varda do kružnog toka za Polog. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati alternativnim pravcima Žovnica i Kobilovača.

Zbog održavanja utrke “Sara” od 18:45 do 19:30 sati mogući su zastoji u saobraćaju na području Kiseljaka.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica na autoputu A-1, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.