Tri saobraćajne nezgode u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

U protekla 24h na području općine Velika Kladuša evidentirane su tri saobraćajne nezgode i u svakoj je bilo povrijeđenih lica. U prvoj nezgodi jedno lice je zadobilo teže, a jedno lakše povrede. U drugoj nezgodi dva lica su lakše povrijeđena, a u trećoj jedno lice. Uzrok sve tri nezgode je neprilagođena brzina.

Iz Policije apeluju na vozače da brzinu prilagode stanju i uslovima na cestama i da se pridržavaju propisanih ograničenja.

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 87 pacijenata, a tri su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bil dr. Amra Zulić i dr. Ahmed Ryad Dash.

Bez struje je nekoliko domaćinstava u naselju Stabanža zbog kvara koji bi danas trebao biti saniran. U ostalim područjima elektronapajanje je stabilno.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ informišu da je vodosnabdijevanje uredno.

Nastavlja se i Projekat čišćenja rigola i slivnika, te pranje graskog trga, trotoara i ulica. Čišćenje se odvija u dnevnim terminima od 7 do 15h, a pranje u noćnom terminu od 22h. Iz VIK-a pozivaju građane na strpljenje i razumijevanje.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Galijaševića, nije imala intervencija.

Novu sedmicu (ponedjeljak, 24. juli) u okviru „Kladuškog ljeta 2023“ otvara nastup dvojca Amir Grand i Sado u Parku Omladinske radne brigade “7 Sekretara SKOJ-a” od 21:00h.

Danas sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 40 °C.

Dugotrajni period visokih temperatura zraka, koje će dostizati natprosječne vrijednosti širom zemlje, uzrokovaće probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama, osobito u drugom dijelu dana. Preporučljivo je planirane aktivnosti obavljati u jutarnjim satima, provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja, laganije se odijevati, te postupati u skladu sa preporukama nadležnih službi. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji.

 

Stanje na cestama

Iako je početak nove radne sedmice, sezona godišnjih odmora je u punom jeku, što se odražava i na intenzitet saobraćaja. Molimo vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Tokom dužih putovanja pravite češće pauze, a prije polaska na put informišite se o trenutnom stanju na putevima i graničnim prelazima.

Jutros na dionicama uz rijeke Savu, Bosnu i Drinu ima magle, pa vozače upozoravamo na smanjenu vidljivost.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena lijeva cijev tunela 1. mart na dionici autoputa A-1 Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz desnu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Stup-Blažuj, Kiseljak-Busovača, Travnik-Vitez, Livno-Renjići, Ripač-Dubovsko, na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), kao i na ulazu u Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Hum i Zupci pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja od 15 do 30 minuta.