Trojica Bosanaca optužena za pljačku u Austriji u kojoj je ubijena starica

Tužilaštvo BiH, u saradnji s partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo je optužnicu protiv trojice državljana BiH

Tužilaštvo BiH, u saradnji s partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo je optužnicu protiv trojice državljana BiH, koji su učestvovali u pljački u kojoj je ubijena državljanka Austrije, nakon čega su pobjegli u BiH.

Optužnica je podignuta protiv Feralda Gučanina Gazibarića, zvanog Ferdo, iz Travnika, Olivera Sivonjića, zvanog Oli, iz Travniku i Dalibora Ivančevića iz Banje Luke.  Sva trojica optuženih su ranije osuđivani. 

Optuženi se terete da su u proljeće 2011. godine došli u Austriju te, zajedno sa još dvije osobe, pristupili organiziranoj kriminalnoj grupi, osnovanoj radi izvršenja teških razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove.

Prilikom provalne krađe 20. aprila 2011. godine, nakon što su nasilno ušli u kuću austrijske državljanke Elisabeth F. u mjestu Gosau, Austrija, te počinili razbojničku pljačku, optuženi su vezali staricu, koja se, usljed buke, probudila te je ostavili vezanu i začepljenih usta tkaninom kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do smrti, prenosi Dnevni avaz.

Dvojica počinilaca ranije su uhapšena i osuđena u Austriji, a preostala trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu. Nakon intenzivne saradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.