"Prijetnja sigurnosti države": Trojica Bužimljana protjerana iz Slovenije u BiH

Trojica muškarca s područja Bužima vratili su se u BiH nakon što su protjerani iz Slovenije zbog "ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda".

Riječ je o braći Selviru i Nelviru Durakoviću, te Selimu Ljubijankiću koji se dovode u vezu s Bilalom Bosnićem, osuđenim za vrbovanje boraca za rat u Siriji.

"Dnevni avaz" navodi, pozivajući se na izvore u policijskim agencijama, da su se oni dobrovoljno vratili u BiH iz Slovenije, gdje su imali stalni boravak i bili zaposleni kao vozači.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije saopćilo je u četvrtak, 21. marta, da je odredilo progon trojici državljana BiH koje zbog veza sa islamističkim krugovima smatra prijetnjom sigurnosti.

"U ovom trenutku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne bezbjednosti i javnoga reda", navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slovenska televizija "POP-TV" navela je da dokumenti policije i obavještajne agencije SOVA, koje posjeduju, pokazuju da će trojka biti protjerana iz države, jer je ustanovljeno da aktivno podržavaju vjerski inspirisan nasilni ekstremizam i terorizam, te da podržavaju upotrebu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.