Trojica optuženih u Sky predmetu priznali krivicu: Među njima i policajac Granične policije BiH

.
Sporazumnim priznanjem krivnje, optuženi su se obvezali na svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih

 

Trojica optuženih u predmetu kodnog naziva “Staza”, sa dokazima iz dešifrovanih SKY i Anom, priznali su krivicu, a među njima se nalazi i Vladan Kovačević (1989.), pripadniku  Granične policije BiH.

Oni su, u prisustvu svojih advokata, potpisali sporazume o priznanju krivnje, te u potpunosti priznali odgovornost za kaznena djela za koja ih tereti optužnica Tužilaštva BiH. 

Sukladno sporazumima, predložene kazne zatvora u rasponu od 1 do 4 godine zatvora, novčane kazne, oduzimanje nezakonite imovinske koristi, kao i svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih.

Izrečene kazne

Vladanu Kovačeviću izrečena je zatvorska kazna između tri godine i šest mjesece i četiri godine, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 6.000 KM, kao i predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela. 

 

Milanu Mićanoviću, poznatom kao "Limun", određena je zatvorska kazna u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 2000 KM i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela. 

Bojanu Ćalasanu, rođenom 1986. godine, određena je zatvorska kazna u trajanju od jedne godine, novčana kazna u iznosu od 15.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 1000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela.

Svjedočenje u predmetu

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenjima kaznenog djela, u okviru optužnice kojom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba.
 

Sporazumnim priznanjem krivnje, optuženi su se obvezali na svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih.

Sklapanjem sporazuma optuženi su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH. Sporazumna priznanja upućena su Sudu Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u SKY predmetu kodnog naziva “Staza”, ukupno 12 optuženih su zaključili sporazume o priznanju krivnje, uključujući i organizatora grupe. 

Za optužene su predložene i izrečene zatvorske kazne od jedne do pet godina zatvora. Na ovaj način, ovo je prvi predmet sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija u regionu Zapadnog Balkana, u kojem je skoro cijela grupa za organizirani kriminal sporazumno priznala krivnju, nakon čega su presude postale pravomoćne.

Foto: Avaz