Heftičnjak: Trojka će od Lende napraviti heroja

heft190

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Početkom decembra 2022. godine, NiP-ov jastreb, bez krila ali s velikim kljunom, Aljoša Čampara, zaprijetio je kod Senada Hadžifejzovića: ''Volio bih vidjeti tog kurbana iz SDA koji će biti spreman da kao potpredsjednik Federacije blokira Osmorku Baš bih volio vidjeti tog kurbana'', rekao je Čampara na Face TV. U to vrijeme je SDA tražila načina da osigura 13 delegata u Bošnjačkom klubu u Domu naroda Parlamenta FBiH, kako bi bilo nemoguće napraviti vlast bez te stranke koja je ojadila i opustošila i narod i državu. U to su upregli sve svoje finansijske, obavještajne i ine resurse, uključujući i kinder-jaja u CIK-u. Svjedoci govore da je upravo ovaj Čamparin kretenski komentar izazvao buru u stranci kojom rukovodi Bakir Izetbegović i kojoj je trebao neko ko će bespogovorno slijediti komande iz Centrale u ulici Mehmeda Spahe. Prva se povukla, tada još aktuelna potpredsjednica Federacije, Meliha Mahmutbegović, koja je rekla da nema ta leđa da iznese teret koji će biti na leđima SDA-ovog čovjeka u rukovodstvu Federacije.

 

''Ja ću! Ja ću biti taj kurban. Baš da pokažem ovim čamparama da pričaju gluposti i da nemaju pojma šta je kurban, niti šta znači ta žrtva...'', zavikao je Refik Lendo. Bakir Izetbegović je odmah tu ponudu prihvatio i znao je da će ga taj general Armije RBiH slijediti i da će biti osigurač u rukovodstvu Federacije. Odmah nakon izbora Lidije Bradare, Igora Stojanovića i Refika Lende, pokazalo se da je on čovjek od apsolutnog povjerenja Bakira Izetbegovića, da će slijediti ono što mu SDA nacrta i da neće nasjesti na jeftine parole krnje Osmorke. Lendo je čovjek koji bio ranije i parlamentarac i načelnik Novog Tranika, sada se praktično aktivirao iz penzije i nema šta izgubiti. On, niti se boji bilo kakve odluke Visokog predstavnika, niti predstavnika Trojke i HDZ-a, jer zna da oni pucaju u prazno, dok god bez njegovog amina ne mogu formirati Vladu Federacije.    

 

Lendo će dakle slušati šta mu SDA kaže, ali šta radi Osmorka, odnosno ono što je od nje ostalo? Pa oni su tražili kurban, a ustvari dobit će heroja ni krivog ni dužnog, jer jednostavno na silu pokušavaju dobiti ono što su zacrtali. Prvi problem što jednostavno nisu dosljedni, niti imaju iste kriterije. Kada HDZ govori da se bez njih ne može, jer imaju 13 delegata u Klubu Hrvata, onda su oni neizbježni, a kada SDA ima to isto, onda su blokatori. To jednostavno javnost osuđuje i Lendino insistiranje da se Bošnjaci moraju uvažavati dobijat će samo više simpatija, a ne obrnuto. Svakom dobronamjernom i iole obrazovanom čovjeku u interesu je da SDA ode, da joj konačno vidimo leđa. O tome svjedoči i posljednja akvizicija da kćerka Bakira Izetbegovića bude direktorica hotela Bristol i Swiss, što govori da njihova bahatost nema kraja. Radi se o poslovima vrijednim više stotina miliona eura. Ali jedino što naš narod više mrzi od te bahatosti i korupcije koja nas okružuje jeste igranje sa dušmanima naše zemlje, sa Dodikom i Čovićem, bacanje pod njihove noge i igranje po njihovim notama, kao i dvostruki aršini i tvrdnje da su HDZ i SNSD sada neke druge tranke. To nije istina, to narod vidi. Lendo će im tu biti problem i samim tim će dobiti simpatije našeg naroda.